Koncerti

Znoj i vrućina uz Warpaint

Znoj i vrućina uz Warpaint

Warpaint je eksperimentalni indie rock bend osnovan 2004. u LA-u, a čine ga Emily Kokal, Jenny Lee Lindberg, Theresa Wayman i Stella Mozgawa. Da se radi o koncertu kojeg je zagrebačka publika dugo iščekivala dokazao je i pozamašan broj ljudi koji su čekali u redu za ulaz u klub.

Pozornica je bila ukrašena s dva panela u obliku prozora i reflektorima koji su tokom koncerta izazivali jake i neugodne bljeskove svjetlosti. Cure su na pozornicu stupile četvrt prije deset i koncert otvorile prvom pjesmom s najnovijeg albuma “Heads Up” što je publika odmah prihvatila pozitivnim reakcijama. Uslijedile su “Krimson” i “Undertow”, a ja nisam mogla ne primjetiti kako Warpaint u svojim instrumentalnim dijelovima pomalo podsjećaju na cure iz Žena.

Nakon “CC” i “Bees” uslijedio je “Intro” u kojem se Mozgawa iskazala u svoj svojoj bubnjarskoj moći, pokrenula publiku, ali i članice benda na pozornici. Basistica Jenny uspijeva svirati i plesati u nekom svom opuštenom funky stilu, a vokali Therese i Emily se savršeno isprepliću i nadopunjuju. Warpaint svoju glazbu isporučuju iznimno ekspresivno, pomalo izazivački, ali na trenutke i kontrolirano, ukroćeno.

Ono što su ove cure izvodile na pozornici rezultiralo je titravim srazom zvukova s pomalo kozmičkim ritmovima s jedne strane, a s druge strane su tu plesni dijelovi s groovy vibrom. Rezultat svega je pomalo lelujava, ćudljiva atmosfera koja kao da dolazi iz neke druge dimenzije. Warpaint su u tom jednosatnom koncertu izvele čitav niz pjesama iz svog repertoara uključujući i “So Good”, “The Stall”, “Elephants”, “Whiteout”, “Dre”, “Love is to Die”, “New Song” i druge. Izdvojila bih “Elephants” kada je publika sama odpjevala jedan dio što je baš bilo dirljivo i lijepo, te “New Song” koja je pokrenula čak i one koji su odlučili odsjediti koncert. Nažalost ozvučenje nije išlo na ruku nekim pjesmama, pa je tako “Dre” započela vrlo loše i odzvanjajuće, što se tokom pjesme popravilo, ali šteta je već bila nanesena.

Koncert je završio pjesmom “Disco/Very” nakon čega je publika zahtjeva bis. Kratko nakon samog kraja Emily se s gitarom pojavila na pozornici i odpjevala sentimentalnu “Baby”. Emily je osjećaj melankolije iz pjesme interpertirala tako vjerno i mirno da je raznježila sve prisutne. Cure su na kraju na zahtjev fana izvele “Stars” i time se oprostile od zagrebačke publike. Bio je ovo jedan vrlo lijep koncert koji je vjerujem zadovoljio sve fanove Warpainta.