Koncerti

Dugoočekivani The Kills napunili Tvornicu

Dugoočekivani The Kills napunili Tvornicu

Isplatilo se čekati ovaj dugoočekivani koncert The Killsa kojeg smo svi bili željni sinoć u Tvornici kulture, a dokazao je to i broj fanova koji su napunili Veliki pogon. Već od devet sati prostor pred binom i tribine bile su ugodno popunjene, tako da su oni koji su željeli naći dobro mjesto napravili pravu odluku došavši ranije.

Photo: Lovely Quinces, credit: Vilim Hlušička

Niste izgubili samo mjesto ako niste došli ranije, jer je Lovely Quinces, koja je nastupila kao podrška, počela sa svojom svirkom točno u devet. Vjerujte to je nešto što niste trebali propustiti, ako jeste. Dunja je svojim snažnim vokalom zagrijala atmosferu taman toliko koliko nam je bilo potrebno da lakše dočekamo Jamiea i Alison. Neke od pjesama koje nam je Dunja odsvirala bile su "Call the Shots", "Sick in the Head", "Meet Me in Moscow", a za kraj nam je pružila prekrasnu obradu odlične Marthe Wainwright i njezine "B.M.F.A. (Bloody Mother Fucking Asshole)". Njezin polusatni nastup bio je, kako je i sama rekla, "kratak i sladak" i izazvao ovacije publike u kojoj su mnogi željeli još ("Kaj? Je već gotovo?")

Photo: The Kills, credit: Vilim Hlušička

Potom, nakon polusatne pauze, točno u deset sati – boom! Alison Mosshart i Jamie Hince aka The Kills, uz pratnju bubnjara i klavijaturiste pojavili su se na pozornici. Dinamičan i karizmatičan duo pružio nam je jedno i pol satni koncert u kojem su se dotakli svih svojih pet albuma, najviše se ipak zadržavši na posljednjem Ash and Ice.

Ono što me najviše fasciniralo na sinoćnjem koncertu nije bio jedan trenutak, već Alison. Od trenutka kad je stupila na pozornicu do samog kraja plijenila je pažnju svih. Svojim energičnim pokretima i plavom kosom koja joj je često sakrila lice zbog totalne plesne uživljenosti, zauzela je centralno mjesto na pozornici. U jednom trenu se šuljala kao mačka da bi već u drugom izgledala kao da vodi rat s Hinceovim gitarskim rifovima, a na trenutke je čak izgledala da bi mogla nekoga i isprašiti.

Photo: The Kills, credit: Vilim Hlušička

Započevši sa "Heart of a Dog" Killsi su odmah pokrenuli publiku. Kako i ne bi, njihova glazba nabijena snažnim ritmovima i gitarskim rifovima je pozivnica za pokret. Tribine iza su se također digle i ljudi su plesali. Koncert Killsa nije za sjedenje. Ples se nastavio i na drugoj "U.R.A. Fever" kad je Hince istupio iz sjene u svojoj svjetlećoj jaknici i pridružio se Mosshart na vokalu. Jamie s takvom lakoćom udara po tim svojim gitarama da izgleda kao da se igra.

Photo: The Kills, credit: Vilim Hlušička

Redajući stvari s novog i prethodnih albuma, publika je dočekala i "Baby Says" pa su mnogi pustili tu i svoj glas. Uslijedila je odmah i "Tape Song" pa uskoro i "Pots and Pans" na kojoj je bend bubnjarski razvalio, a i sama Alison je pjesmu započela udaranjem po njima. Glavni dio seta završili su s "Monkey" i zatim se nakon kratke pauze vratili na bis gdje su odsvirali još šest pjesama. Ne znam odakle su Jamie i Alison crpili energiju, ali imali su je do samog kraja.

Photo: The Kills, credit: Vilim Hlušička

Bis je otvorila Alison akustičnom izvedbom "That Love", a na "Last Goodbye" joj se pridružio i Jamie, da bi potom cijeli bend rasturio sa "Siberian Nights". Na kraju je sve završilo sa "No Wow". Do kraja 2017. ima još par mjeseci, ali ovo sinoć je možda bio klupski koncert godine. Želimo još Killsa, još uragana Mosshart, još Hinceovih gitara i snažnih bubnjeva i to što prije.

Galerija fotografija

Setlista:
Heart of a Dog
U.R.A. Fever
Kissy Kissy
Hard Habit to Break
Killian Red
Black Baloon
Baby Says
Tape Song
Echo Home
Doing it to Death
Pots and Pans
Monkey
Bis:
That Love
Last Goodbye
Siberian Nights
M.E.X.I.C.O.
Love is a Deserter
No Wow