Koncerti

Maestralni povratak Jonathana u Tvornicu - katarzično iskustvo u jednom dahu

Maestralni povratak Jonathana u Tvornicu - katarzično iskustvo u jednom dahu

Od prvog je koncerta bilo jasno - Jonathan je jedan od najboljih domaćih rock bendova s ogromnim potencijalom za inozemno tržište.

Album "Bliss" pokupio je svaku riječ hvale publike i kritike, očekivanja su za nasljednika bila velika, no ono što je uslijedilo nije nitko očekivao. "To Love/To Hold" je remek-djelo koje prelazi sve granice očekivanog. Detaljistički nastrojen, kompleksniji, ozbiljniji, emotivniji Jonathan sinoć se našao na testu na dobro im poznatom terenu.

Jonathanfoto: Jonathan, credit: Emanuela Tomino, mixer.hr

Pozornica Tvornice kulture bila je scenografski ukrašena uramljenim slikama naslovnica albuma dok su na pojačalima stajale vaze s bijelim cvijećem. S obzirom na viđeno, posjetitelj bi očekivao laganu akustičnu svirku, no ono što je uslijedilo bilo je sve samo ne lagano.

Koncert odrađen u jednom dahu, kako su i nedavno izjavili u intervjuu, u potpunosti opisuje sinoćnju eksploziju emocija pomiješanu s respektabilnim scenskim držanjem benda. 

"Who Lies To Whom" i "Maggie" žestoko su otvorile koncert, nakon čega užarena atmosfera nije niti sekunde izgubila čar. Zoranov prepoznatljivi scenski ples postao je nekontrolirano, spontano prepuštanje trenutku, iskreno i bez trunke predumišljaja, što se istog trenutka prenijelo i na publiku. Kemija u bendu nikada nije bila bolja, sat i pol su bili jedno, kompaktna cjelina koja zvuči bolje nego ikad. Čvrsti, oštri, samouvjereni, odlučni - Jonathan 2.0.

Velika razlika u karakterima kompleksnih pjesma s "To Hold" i sirovih rokerskih jedinki s albuma "Bliss" bila je neprimjetna, dva su se svijeta savršeno stopila u jedan, no izuzetno emotivna izvedba vrhunske "Monkeys" bila je jedan od ključnih trenutaka večeri.

Publika je poprimila osjećaje benda, prepustila se trenutku, a u prvom redu - pogađate? U krivu ste! Većinom muškarci. Pjevaju svaki stih. Kako to? Žene su u pogledu uživale iz drugog reda, dok u jednom trenutku nisu šarmantnom Zoranu glasno sugerirale da se skine.

Jonathanfoto: Jonathan, credit: Emanuela Tomino, mixer.hr

Spektakularna završnica uz energičnu "Try To Get Even" i čak dva bisa. "Heaven" kao točka na i glazbenog spektakla u režiji domaćeg benda kakvom dugo vremena nismo imali priliku svjedočiti.  

Od Jonathana smo navikli na dobre koncerte, ovo je deset razina iznad svega što su nam dosad predstavili. Katarzično iskustvo kroz koje je vodila pomno odabrana kombinacija uspješnica sa sva tri albuma. Sinergija benda i publike, nastala s velikom lakoćom, spontano, nije jenjavala do zadnjeg trenutka njihovog prisustva na pozornici.

U proširenom sastavu s klavijaturistom i saksofonistom, spremni su da osvoje svjetsko tržište, bez imalo preuveličavanja i senzacionalizma. Jonathane možemo sada bezbrižno, ponosno i sa suzom radosnicom u oku pustiti u svijet, neka se hrabro bore s najboljima. Zaslužili su.