Koncerti

Apokaliptični soundtrack Gorana Trajkoskog u Tvornici kulture

Apokaliptični soundtrack Gorana Trajkoskog u Tvornici kulture

Makedonski glazbeni vizionar i član jednih od najvažnijih regionalnih dark wave bendova regije sinoć je održao premijerni samostalni nastup u Zagrebu u sklopu turneje koja prati objavu prošlogodišnjeg izdanja „Buffoons of Apsurdistan“.

Makedonska scena osamdesetih godina iznijedrila je bendove koji su na regionalnoj sceni ostavili neizbrisiv trag, a među njima su Mizar, Padot na Vizantija i Anastasia. Sva tri benda imaju jednu zajedničku figuru – Gorana Trajkoskog, intrigantnog glazbenika koji je internacionalnu slavu stekao glazbom koju je skladao za nagradu Oscar nominirani film „Prije kiše“ redatelja Milča Mančevskog.  Trajkoski se posljednjih desetljeća posvetio samostalnoj karijeri i brojnim projektima koji uključuju stvaranje elektronske glazbe pod pseudonimom Gotra, a također sklada glazbu za filmove i kazalište, a u zagrebačku Tvornicu kulture sinoć je stigao na krilima najrecentnijeg izdanja „Buffoons of Apsurdistan“ .


Gorana Trajkoskog i njegov peteročlani bend u Zagrebu je dočekao entuzijastičnom publikom ispunjen prostor Malog pogona Tvornice koji je uskoro uronio u njegov ezoterični svijet. Gotovo je nemoguće u potpunosti definirati sve žanrove koje njegove pjesme obuhvaćaju, iako ga se najčešće se ukalupljuje u gothic, dark wave ili etno, žanrove u kojima se inicijalno etablirao, bilo bi pogrešno i površno svrstati ga u isključivo neki od njih. Njegove pjesme fuzija su originalnih glazbenih pristupa, širokog spektra, uzbudljivih melodija i neočekivanih zaokreta.  Njegov glazbeni izričaj ne robuje etiketama, slobodan je i nepredvidljiv. Tako primjerice vihor nota nošenih divljim dionicama saksofona u drugom trenutku postaje umirujuća surf rock luka, a već u sljedećem metamorfira u mračni etno rock. Nikada ne znate što se krije iza ugla, ali možete biti sigurni da vas neće ostati ravnodušnima.  Kompletnu zvučnu kulisu nosi nadnaravno lijep i unikatan glas Trajkoskog koji daje poseban pečat atmosferi. Njegov glas u potpunosti vas prožima i pogađa baš one prave žice koje u sebi skrivamo. Cjelokupni set zvučao je kao savršen soundtrack za apokalipsu; dramatičan, uzvišen, snažan, energičan i  duboko emotivan, grandiozan kakav bi kraj svijeta i zaslužio. 


Nakon regularnog djela uslijedio je bis na kojem je Trajkoski publiku počastio uspješnicama svojih nekadašnjih bendova i uz veliki krešendo izmamio ovacije okupljenih. Goran Trajkoski i njegov bend priuštili su nam nezaboravnu i jedinstvenu glazbenu večer, a nakon ovakvog premijernog susreta, nadamo se da će nas počastiti i reprizom.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja