Koncerti

BPTB i Katanec u Tvornici kulture

BPTB i Katanec u Tvornici kulture

Beogradski shoegaze bend Bitipatibi sinoć se prvi put predstavio zagrebačkoj publici u Malom pogonu Tvornice. Bend je bio odličan na pozornici, publika pretjerano pričljiva, a fotografi naporni.

Poznato je da se Beograd i Zagreb glazbeno jako vole. Denis Katanec je sinoć bio predgrupa Bitipatibiju na poziv Une Gašić koja je na mikrofon rekla da ni sama ne zna otkud Denis crpi inspiraciju za svoje prekrasne pjesme. Te njegove pjesme dosta su specifične, a publika ih očito voli i prati Denisov rad. Svaki sljedeći put kad slušam Kataneca uživo, njegovi nastupi su mi bolji. Sebi dosljedan u svakom smislu, Denis Katanec i njegovi suradnici (pogađate koji) stvaraju glazbu koja nije za svačije uši. Glazbu koja će vas ili potpuno osvojiti ili neće uopće.

Katanec je odsvirao pjesme s "Pejotl" i "Sveske bijednih". Brane Norac i Tena Rak oplemenili su nastup s akustičnom gitarom, klarinetom, violončelom, mandolinom i bubnjom. Na pozornici je gostovala i Ivana Picek na sintesajzeru. Polusatnu akustičnu svirku prekinuo je - organizator.

Bitipatibi je sinoć predstavio svoj debi "Lešnici divlji", ranije demo snimke i novi materijal. Taj melankolični shoegaze sastav stvara pjesme koje ćete slušati na repeatu. "Mali Betmeni", "Andrija", "Mi smo od šećera", "Žurka", "Letnja pesma" i najnovija "U pesku" sinoć su zvučale bolje nego na ijednoj snimci, a s pozornice je stigla potvrda da je "ovo najbolji koncert kojeg su odsvirali izvan Beograda".

Početna trema brzo je nestala, Una je bila jako sretna što njen bend (napokon) nastupa u Zagrebu, pozitivnih vibracija nije nedostajalo. Uglavnom sanjive pop melodije i često bespomoćni ljubavni stihovi otpjevani prekrasnim ženskim vokalom (ponekad vrlo erotičnim i prizivajućim) s iznimno naglašenim klavijaturama - to je BPTB. Osjeća se tu mali utjecaj Cocteau Twinsa, Young Marble Giantsa, EKV-a, pa i Velvet Undergrounda (gitaristički rifovi), a pobjegne i pokoji trip hop beat.

BPTB je ime koje definitivno zaslužuje pozornost. Una Gašić (vokal i klavijature), Ivan Skopulovič (gitara) te nova lica Marko Benini (bubnjevi) i Dragan Mihajlović (bas gitara) - svatko "u svom filmu", svatko pod utjecajem svojih grow up bendova, a zajedno jedno od trenutno najinteresantnijih imena nove srpske nezavisne glazbe.

Ne mogu ne prokomentirati kako se stražnji dio kluba poprilično ispraznuo u drugoj polovici nastupa. Žamor je bio nepodnošljiv, ponekad i bezobrazno glasan, a dvoje fotografa koji su konstantno okidali fotografije s blicevima (okrenuti prema publici) potpuno su kvarili doživljaj koncerta. Zar je jedini način za uživati u koncertu u Malom pogonu da se smjestiš u prvim redovima? I postaneš žrtva ozvučenja tog kluba? Jao Tvornica, jao organizatori...