Koncerti

Povratak Vikinga u Tvornicu kulture

Povratak Vikinga u Tvornicu kulture

Pred Tvornicom me dočekalo istovremeno ugodno i neugodno iznenađenje. Naime, red za ući u Tvornicu je bio do semafora na uglu Šubićeve i Ljudevita Posavskog.Lijepo je vidjeti da su ljudi zainteresirani za ovakve koncerte, ali s obzirom na hladnoću, nije bilo ugodno stajati i čekati ulazak u Tvornicu.

Na nekim datumima turneje u ovaj paket ulazi i Testament koji nas je, nažalost, zaobišao. Mislio sam da će se line-upu pridružiti još neki bend, makar domaći support, ali ostalo je na Amon Amarthu i Grand Magusu. Budući da su svirala samo dva benda, koncert je počeo iznenađujuće rano. Grand Magus je počeo već u 20:30 kako je i bilo najavljeno.

Fanovi Grand Magusa mogu biti jako zadovoljni s njihovim nastupom jer je bend sasvim korektno odradio posao. U kratak set su smjestili sve svoje najveće hitove poput „Steel Versus Steel“ i „Iron Will“. Meni u njihovim pjesmama jednostavno nedostaje himničnost koju redovito imaju epic heavy metal bendovi. Jasno je da su nastali pod utjecajem Manowara i sličnih, ali u usporedbi s takvima, Grand Magus nikad nije napravio pjesmu ili album zbog kojeg će isplivati van kao headliner turneje. Ubacili su i drum solo koji je nepotreban u tako kratkom setu. Nakon drum sola završili su nastup s njihovom najpoznatijom i najbolje prihvaćenom „Hammer Of The North“ na kojem je publika bila četvrti član benda i glasno pjevala melodiju. Bend je ostao skroz oduševljen hrvatskim fanovima.

Amon Amarth je jedan od rijetkih metal bendova koji nas zaista redovito posjećuje i uvijek bude krcata dvorana. Hrvatska publika ih voli još od propalog MMS festivala u Zadru kad su nakon fijaska odlučili odsvirati na kućnim pojačalima. Nakon toga su nekoliko puta bili u Boogaloou i prije dvije godine u Tvornici. Bend na turneji promovira novi album „Jomsviking“ koji je prvi njihov konceptualni album u karijeri. Iako od prvog albuma imaju praktički konstantnu postavu, prošle godine ih je napustio bubnjar Fredrik kojeg je zamijenio odličan bubnjar iz black metal benda Valkyrja - Jocke. Lagano kreće instrumentalni intro s melodijama iz pjesme „Amon Amarth“ i kreću prvi taktovi svima poznate“ Pursuit Of Vikings“. Na nju se se nadovezali sa „As Loke Falls“ sa prethodnog albuma te „First Kill“, prvim singlom s novog albuma. Svirali su, očekivano, najviše pjesama s novog albuma makar oni imaju običaj obuhvatiti što veći dio svoje karijere. Nažalost nije bilo mjesta za prva tri albuma. Naravno da bend koji ima deset albuma ne može zadovoljiti svačiji ukus, ali zaboraviti u potpunosti prvih par albuma se jednostavno ne smije. Uvijek postoje u publici mladi fanovi koji još nisu imali priliku to čuti uživo.

Iako im je produkcija bila mnogo veća od bendova koji nas inače posjećuju, ni pola toga što se može vidjeti na njihovim koncertima u većim prostorima ili na festivalima nije stalo na stage. Bubanj je bio visoko dignut na ogromnu vikinšku kacigu.Na bis su se vratili s rogovima s kojima su nazdravili s publikom i najavili posljednji singl s albuma „Raise Your Horns“. Za kraj su ostavili „Guardians Of Asgaard“ i „Twilight Of The Thunder God“ na koju je uz zanimljiv light show i zvukove grmljavine Johan Hegg došao na stage sa ogromnim čekićem.  Zadovoljna publika ih je neumorno zvala na još jedan bis, ali koncert je bio gotov.

Vi koji ste bili na koncertu i bilo vam je fenomenalno, samo razmislite kako bi bilo da su koncert završili sa npr. „Victorious March“, „Amon Amarth“, „Prediction Of Warfare“ ili da su tijekom seta ubacili „Bleed For Ancient Gods“ i „Ride For Vengeance“. Dakle, realno je bila odlična večer jer su Amon Amarth standardno odličan live bend i nikad nisu mijenjali stil, ali falilo je tih nekoliko starih pjesama da je se zaokruži. 

Tekst: Mihovil Konečni

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni