Koncerti

Mega Therion u Tvornici kulture!

photo: Therion, credit: Matea Marušić

Mega Therion u Tvornici kulture!

Mutnjikavi ožujak, a pogotovo mutnjikava nedjelja u ožujku bila je idealna za susret s moćnom šestoglavom zvijeri iz Švedske, zvijeri po imenu – Therion!

Švedske symphonic metal legende nakon čak šest godina posjetile su Hrvatsku i to u sklopu turneje “Leviathan” kojom promoviraju svoju istoimenu studijsku trilogiju čiji posljednji dio “Leviathan III”  je svjetlo dana ugledao u prosincu prošle godine.

Therion 64 kopija 

Ovi veterani žanra, rado su viđeni gosti domaće publike, pa tako nije bio iznimka niti jučerašnji koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture u kojoj se okupio fini broj njihovih poklonika koje je za Therion zagrijao finski bend Satra. Uvijek je osvježavajuće i kada koncert počne točno u vrijeme kada je najavljen, a jučer je “main act” počeo čim je sat otkucao najavljenih 21 h.

Therion je od starta krenuo jako s “The Blood of Kingu” s albuma “Sirius B” iz 2004 ., otvaranje je izgleda sjelo i publici koja ih je dočekala s ovacijama. Bend izgleda i zvuči impresivno, uigrano i tehnički besprijekorno. Trenutna postava broji šest članova, a to su glavni vokal Thomas Vikström, vokalistice Rosalia Sairem i “povratnica” Lori Lewis koja s Therionom nije bila na turnejama gotovo deset godina, Sami Karppinen (bubnjevi), Christian Vidal (gitara), Nalle "Grizzly" Påhlsson  (bas gitara) i naravno osnivač Theriona Christopher Johansson.

Therion 43 kopija 

Therion nas je u nešto više od dva sata svirke proveo kroz različite svjetove u kojima se izmjenjuju I isprepliću motivi mitologije, okultnog, tragičnih ljubavi, strasti, izdaje, magije uz zvukovne kulise koje su savršen spoj žestokog metala i opere. Raskoši i dramatičnosti im ne nedostaje, a zasigurno niti repertoara. Publika u Tvornici sinoć je imala priliku čuti presjek novih i novijih pjesama Theriona, ali i neke od njihovih klasika poput “Lemurie, “The Rise of Sodom and Gomorrah “, “Quetzalcoatl “, “Son of the Staves of Time “  i drugih, a koje su sve naišle na odobravanje i oduševljenje okupljenih. Publika u Tvornici znala je po što je došla, a to je i dobila. Served hot.

Veliko finale koncerta bila je mega stvar, mega himna, mega pečat jedne cijele generacije metalaca - “To Mega Therion” koju je publika od početka do kraja otpjevala s bendom i ispratila ga uz ovacije kako i zaslužuje.

Therion 32 kopija 

Demografija je bila raznolika, od nešto zrelijih poznavatelja žanra pa do klinaca koji tek otkrivaju metal i svih između. Nije tajna da metal i cijela subkultura imaju posebno mjestašce u mojem srcu, a činjenica da metal koncerti i dalje pune i rasprodaju dvorane te da je ta scena itekako živa, izrazito me veseli. Do sljedećeg susreta negdje u tmini...

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja