Koncerti

The Beatles Revival Band @ Vintage Industrial Bar

The Beatles Revival Band @ Vintage Industrial Bar

[caption id="attachment_1475" align="aligncenter" width="547"]The Beatles Revival Band (izvor: Facebook) The Beatles Revival Band (izvor: Facebook)[/caption]

Neka davna vremena u Vintage Industiral Baru

Besmrtna glazba najpopularnijeg rock'n'roll benda koji je 60-ih godina prošloga stoljeća označio početak nove ere u glazbi, doista ne izumire i ne pada u zaborav. Još uvijek se neumorno pleše i pjeva na poznate i manje poznate hitove sastava iz Liverpoola, a fascinantna činjenica je da publiku čini opseg od 2-3 generacije s tendencijom stalnog rasta. Govorim naravno o svevremenskom bendu The Beatles.

Potvrdu iznad napisanih riječi dokazao je i najstariji i najpoznatiji cover bend na ovim prostorima - The Beatles Revival Band. Veseo je to i zanimljiv sastav koji, kako im i samo ime kaže, svira obrade vječnih The Beatlesa, te reinkarniraju atmosferu nekih davnih vremena kada je rock'n'roll bio mlad. Tako su i sinoć, 26. travnja, pred punom dvoranom Vintage Industrial Bara (dalje: VIB) učinili da svi okupljeni, makar na trenutak, pomisle kako ispred njih, glavom i bradom, redom stoje John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.

Besplatan ulaz do 23:00 vjerojatno je bio razlog velikom broju ljudi da se upravo do tada uvuku u VIB i pričekaju početak koncerta, ali takav poklon mogao je značiti samo jedno. Naime, koncert je krenuo dosta kasno, u 23:45, i to iščekivanje početka svirke je punu dvoranu činilo pomalo nestrpljivom. Ipak, prvim tonom "Hello Goodbye" iščekivanje je nestalo i kasniji početak koncerta pao je u zaborav.

Veseli Riječani zapalili su ljude ispred pozornice od samog početka, a kretnje publike su to iz pjesme u pjesmu potvrđivale. Na poznate hitove pjevalo se i plesalo iz sveg glasa, ali čak i one manje poznate pjesme publiku nisu ostavile pasivnom. Redali su se hitovi poput "Drive My Car", "Ticket to Ride", "Here Comes The Sun", a nakon 50-ak minuta sreće, veselja, piva i entuzijazma došlo je vrijeme za pauzu.

Dok se bend odmarao na pozornicu je stupio visoki čovjek, duge kose s naočalama na licu i gitarom u rukama. Nažalost, nisam mu upamtio ime niti njegovu povezanost s bendom, ali to sada nije toliko ni bitno. Njegov nastup su obilježile pjesme smirenog i psihodeličnog zvuka The Beatles i sve je to dobro zvučalo, ali nekako mi duboki bas bariton i glazba benda iz Liverpoola ne čine skladnu simbiozu.

I svirao je visoki čovjek, duge kose s naočalama na licu i gitarom u rukama i primirio je atmosferu taj visoki čovjek, duge kose s naočalama na licu i gitarom u rukama, a onda je rekao kako je on kantautor i u skladu s tim izveo je pjesmu iz osobnog repertoara - i to, moram priznati, zvuči odlično.

Nakon pauze i laganog odmora za sve okupljene, nastavilo se po starom. Sve već rečeno, hitovi, pjevanje, plesanje, odlična atmosfera, dobre vibracije, ljubav posvuda...

U jednom trenutku bendu se na pozornici pridružio Žan Jakopač, poznatiji kao gitarist i pjevač benda ŠO! MAZGOON. Ako se još niste sjetili tko je to, onda se samo sjetite hita "Na Palagružu" i sve će vam biti jasno, a između ostalog i tu su pjesmu također odsvirali zajedno.

Koncert se polako bližio kraju, a publika nije ni malo posustajala, pa me i pomalo iznenadila činjenica da je nakon zadnje pjesme večeri "Twist and Shout" tek nekolicina entuzijastičnih glasova vikala: "Hoćemo još." To nažalost nije bila dovoljna podrška bendu i nisu se vratili na pozornicu. Tako su ostali zakinuti za bis što je, po mojem mišljenju, bilo jako nepravedno.

Ipak, sve u svemu, momci iz The Beatles Revival Benda svojom su interpretacijom doista pokazali da su majstori onoga što rade. Njihov zvuk je zaista blizak onome Beatlesa, razlika je tek u nijansama, a to je, uz malu dozu osobnog izričaja, najvažnije i najbitnije za cover bend.

Tekst: Filip Kordovan

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."