Koncerti

SuperUho 2014. - dan treći

SuperUho 2014. - dan treći

[caption id="attachment_3085" align="aligncenter" width="547"]Punčke na festivalu SuperUho (izvor: Facebook) Punčke na festivalu SuperUho (izvor: Facebook)[/caption]

Prva dva dana novog šibenskog festivala SuperUho sam, nažalost, propustila te tek trećeg dana posjetila festival. Sa zalaskom sunca došla sam na lokaciju koja me, moram istaknuti, naprosto oduševila. Spuštajući se prema Drugom stageu uživala sam u pogledu na more, sunce i otoke u daljini. Iako sam odrasla uz more, ovakva mjesta me uvijek zadive, naročito u kombinaciji s glazbenim programom.

Kao što je planirano, festival se održavao na prostorima nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura TEF gdje su se smjestila dva stagea - Žedno uho i Drugi stage. Treći i najmanji, Akustika stage, aktivan u dnevnim satima i kao Iskon DJ stage, nastao u suradnji s portalom Muzika.hr, svoje mjesto je našao na prije par godina uređenoj plaži Banj.

I iako je prostor TEF-a godinama zjapio prazan i neuređen, Mate Škugor je odlučio iskoristiti zabačeni dio grada te ga pretvoriti u pravu atrakciju, što mu je i pošlo za rukom.

Kroz prva dva dana line up su sačinjavala imena kao Black Lips, The National (kojima je to bio treći koncert u Šibeniku u tri dana), Repetitor, Rose Windows, Tuxedomoon, Kandžija i Gole žene te mnogi drugi.

Dana trećeg Akustika je bila rezervirana za Hangin Village te Nikol, Luku i Vedrana, dok je Drugi stage ugostio bend Ti, Punčke i Bernays Propagandu, a na glavnoj pozornici su nam se prestavili Chelsea Wolfe, Fuck Buttons i Antenat.

Pa pođimo redom... Oko 20 sati, po najavljenom, nastup je započeo beogradski bend Ti, psihodelični elektro pop rock duo koji čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Očaravaju sanjivošću melodija te inovativnošću zvuka, a intrigiraju i svojom vizualnom pojavom. Pjesmama kao „To samo reci“, „Da ti želim dobra jutra“ i sličnima kroz sat vremena svirke unijeli su pozitivu u, nastupom oduševljenu, publiku koja se konstantno gibala u ritmu te velikodušno pozdravljala duo.

U 21 sat na glavni stage se penje mlada kantautorica iz Kalifornije Chelsea Wolfe u pratnji benda sastavljenog od violine, basa, gitare, syntha i bubnja koji joj pomaže stvoriti poseban ugođaj što baca u lagani trans. Chelsea je na pozornici totalna pojava, u haljini do poda, s bijelom tkaninom prebačenom preko leđa, bijelim ružama zakačenim na mikrofone, što joj i vizualno pomaže ostvariti psihodeliju koja izlazi iz pjesama. Svoj stil definira kao drone metal art folk, svojom originalnošću privlači najrazličitije fanove, a pjesma „Feral Love“ s posljednjeg albuma Pain is Beauty je odabrana za trailer četvrte sezone popularne serije Game of Thrones.

Iduće na repertoaru su bile žestoke Punčke, rokerice iz Vinkovaca. Okupile su dobar broj ljudi pred Drugim stageom te prašile nekih 45 minuta. Kako sam od njih do tada čula svega dvije pjesme nisam znala što očekivati uživo, a nisam se ni nadala svoj toj silini od tri cure. Izvele su hitove poput „Iz dana u dan“ i „Srce“ čime su prisutne ostavile opčinjene energijom koja ne eskalira već konstantno drži publiku nabrijanom.

Nešto iza 23 sata uslijedio je povratak na Žedno uho stage gdje su pozornost zauzeli Fuck Buttons, možda najrazličitiji od ostalih bendova na festivalu. Duo iz Bristola je predstavio svoje elektro beatove publici u Šibeniku, glasnoćom ju uvukli u neki svoj film, decibelima su tjerali na ples i, iako nekima preglasni, meni su bili idealan završetak večeri.

U svakom slučaju, festival zaista ima potencijala, od odlične lokacije, do dobrih imena i publike koja brojnošću nije razočarala, tako da očekujemo kako je ovo tek prvi u nizu mnogih SuperUha u šibenskom kanalu.

Tekst: Andrea Kovač

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."