Koncerti

Scorpionsi u Ljubljani – rock blockbuster s dušom!

Scorpionsi u Ljubljani – rock blockbuster s dušom!

Tko čeka taj i dočeka, a jučer smo u ljubljanskoj Areni Stožice nakon gotovo sedam mjeseci odgode dočekali rock veterane Scorpionse. Čekanje se isplatilo jer su nam sjajni Scorpionsi priuštili pravi rock spektakl!

Sinoć su u Ljubljani postojali svi sastojci potrebni za pravi “blockbuster s dušom”; gotovo ispunjena arena dostojna rock giganta, odličan zvuk, monumentalna pozornica, uzbudljive videoprojekcije, masne solaže, bubnjarski solo na platformi koja lebdi iznad pozornice, nabrijani bend, nabrijana publika…

Scorpionsi su koncert otvorili žestoko s “Going Out With A Bang”, a legendarni vokal Klaus Meine momentalno je ostvario povezanost s publikom. Nakon svih ovih godina, njegov glas ostao je netaknut iako su mu prije mnogo desetljeća, zbog zdravstvenih razloga, sugerirali da pronađe novi posao. No Klaus se nije dao, a ne da se još uvijek! Svaka nota, svaki ton bili su na svom mjestu, a tijekom čitavog koncerta nije skidao osmijeh s lica. Osmijehe s lica nisu skidali ni ostali članovi benda. Prije čak osam godina najavili su odlazak u mirovinu, no Scorpionsi su još uvijek i više nego aktivni, a kad ih vidite uživo, postaje kristalno jasno i zašto. Odlično se zabavljaju na pozornici, uživaju u svojim instrumentima, vole svoju publiku, jednakim guštom sviraju novije stvari kao i svoje klasike koje su odsvirali po već tko zna koji put, a kemija među njima je fantastična. Gotovo je nadrealno svjedočiti energičnom nastupu jednog Rudolfa Schenkera, imajući na umu da je Scorpionse osnovao prije punih pedeset godina! I zašto se umiroviti kad se zabavljaš jednako kao prije deset, dvadeset ili trideset godina?

Scorpionsi su nas setlistom proveli kroz svoj bogati opus, redale su se; “Make it Real”, Is There Anybody There”, “The Zoo” u kojoj je punim sjajem zabljesnuo genijalni gitarist Matthias Jabs, ”Coast to Coast” nakon čega je uslijedio miks njihovih hitova iz sedamdesetih: “Top of the Bill”, “Steamrock Fever” “Speedy's Coming “ i “Catch Your Train”. Prvo “opće razgaljivanje” večeri nastupilo je za vrijeme bezvremenske balade “Send Me an Angel” odmah praćeno kultnom “Wind of Change”. “Wind of Change” jedna je od onih pjesama koje tijekom života čujete nebrojeno puta, ali potpuno je drugi osjećaj, ovakvu rock himnetinu poslušati uživo. Do kraja službenog djela koncerta Scorpionsi su izveli “Tease Me Please Me”, “Rock ‘n’ Roll Band”, “Blackout”, “Big City Nights” i ono što bi izdvojila kao jedan od apsolutnih vrhunaca koncerta; zvjerski bubnjarski solo Mikkeya Deea. Nekadašnji bubnjar Motörheada, visoko u zraku, na platformi koja je lebdjela iznad pozornice nemilosrdno je “ubijao” bubnjeve gotovo deset minuta. O kakve li sreće da su ga se Scorpionsi “dočepali” nakon odlaska bivšeg bubnjara Jamesa Kotaka… Stožice su ovacijama dozvale Scorpionse na bis na kojem su izveli “Still Loving You” i “Like A Hurricane” kojom su spektakularno završili večer i dugo se opraštali s apsolutno oduševljenom publikom.

Prije ili kasnije Scorpionsi će se zaista umiroviti, ali ono što nam je jučerašnji koncert pokazao je da Škorpioni možda više i nisu toliko mladi, ali i dalje imaju otrova.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja