Koncerti

Stonebride & Luxus Lord @ Jabuka

Stonebride & Luxus Lord @ Jabuka

[caption id="attachment_2294" align="aligncenter" width="547"]Stonebridge (izvor: Facebook) Stonebride (izvor: Facebook)[/caption]

Zahvaljujući prokletoj kondiciji, penjući se Tuškancem, dobro sam se napsovao u smislu “Pa gdje je više ta Jabuka?!”, no znao sam da dolazim po žestoku dozu masnog rokenrola i na kraju večeri bio sam oduševljen onime što nam je taj kultni klub priredio s bendovima Luxus Lord i Stonebride - pravo drmanje uspavane diplomatske elite iz okolnih vila masnim rifovima i snažnom svirkom.

U mračnoj Jabuci, na dubokoj pozornici, pod prastarim light showom koji nam pruža old school atmosferu 80-ih, oko 23h krenuli su Luxus Lord koji su nedavno odlučili uzburkati duhove na hrvatskoj rock sceni izdavanjem dvostrukog albuma Jutro nije bajka/Inkartani. Prema onome što su prezentirali u Jabuci jasno je da znaju kako to napraviti.

Dečki su se hrabro upustili u nešto što je rijetko kod nas - skombinirali su rock/metal s američkim, južnjačkim, blues/stoner utjecajima uz tekstove na hrvatskom. Zamislite rifove Black Label Society, pokoji “toolovski” ritam na bubnju, visokotonski vokal na tragu Chrisa Cornella i osobne životno filozofske teksove s mudima kakve kod nas valjda još piše samo Bare, i dobit ćete otprilike zvuk Luxus Lord. Ono što je meni najinteresantnije u njihovoj svirci su strukture pjesama kojima se ne drže tipičnih rock klišeja. Pjesme im znaju odlutati i na preko pet, šest minuta u kojima nižu rif za rifom, a publiku drže u napetosti i neizvjesnosti, dok s druge strane pjevnih versa i refrena nikako ne fali. Najbolju reakciju publike izazvala je pjesma “Hram Otrova”, hit čiji tekst su mnogi dobro naučili s obzirom da se spot mjesecima vrti po YouTubeu.

Luxus Lord su bend koji u energičnoj svirci iscijedi litre hladnog znoja kojim gase vatru svojih iskrenih pjesama, ne odstupajući od svoje misije približavanja žestokog rokenrola hrvatskom jeziku. To je definitivno bend kakav je dugo falio na našoj sceni.

U pauzi između bendova, pilo se i dimilo, što u prostoru oko šanka, što vani na prohladnom, svježem šumskom zraku, dok je ekipa vodila borbu s golemom opremom i ubrzano pripremala pozornicu za Stonebride, iskusni četveročlani bend poznatiji u inozemstvu nego kod kuće.

Naoružani instrumentima, pojačalima i neizostavnim cigaretama, Stonebride su nas poveli na žestoko, muzičko putovanje kroz nepregledne i vruće pustinje zapada, svojom glazbom, koja nas je poharala kao kakva pješčana oluja.

U njihovom sludge/stoner/doom zvučnom zidu nema pukotina. Heavy zvuk ne baziraju na distorzijama, nego na nevjerojatno čvrstoj svirci. Psihodeličnu atmosferu osim ponavljajućim rifovima stvaraju i scenskim nastupom tj. suncem ispijenim zmijskim pokretima i gotovo erotičnom odnosu prema gitarama, kao i upadima gitarista u publiku, što je dalo onu dodatnu magičnu čar koja se može doživjeti samo na underground svirkama. Bas je grmio i drmao kosti, bubanj precizno udarao ravno u prsa, gitare distorzijskim valovima ugrožavale bubnjiće u ušima prisutnih, a melodični grungerski vokal pun mračne blues vibre vješto je lebdio preko monolitne svirke. Glazba im se ni u jednom trenutku ne približava ikakvom mainstreamu, ne odaju dojam da žele publici pružiti zabavan provod, nego nešto daleko više - spiritualno iskustvo s kojim potpuno zaboravite na vanjski svijet.

Čuli smo i novu pjesmu “Movies, Movies” s kojom pretpostavljam najavljuju i novi album, a highlight večeri je bila “Titan” s kojom su se mnoga grla potrošila uzvikujući “Why are you leaving?!”. Pohvale i ton majstoru koji je složio odličan, kristalno jasan, “in your face” zvuk.

Ovo mi je bio prvi put da slušam Stonebride uživo. Zainteresirali su me svojim studijskim i YouTube izdanjima, ali tek sad vidim da sam time doživio samo dio okusa onoga što oni zbilja jesu, jer puninu njihove glazbe, zvuka, ukupnog dojma i atmosfere definitivno daje eksplozivan nastup od kojeg se dolje na dnu Tuškanca vjerojatno uznemirio i sam Krleža.

Tekst: Jakša Stecca

http://www.youtube.com/watch?v=yshR69_l3jA
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."