Koncerti

Raskošna neonska rock rapsodija Muse u Grazu!

Raskošna neonska rock rapsodija Muse u Grazu!

Britanski trojac “priuštio” nam je supermasivni ZF spektakl za sva osjetila.

Krajem prošle godine, britanski trojac Muse izbacio je svoj osmi studijski album Simulation Theory i kako to uvijek biva, izbačeno je nekoliko singlova, najavljena je velika svjetska turneja, a kada su stigle prve promo fotografije koje prikazuju frontmena Matta Bellamyja kako se pozornicom kreće u golemom egzoskeletu, bilo je jasno da Muse na ovoj turneji idu “all in” i pripremaju koncertni spektakl epskih razmjera koji se ne smije propustiti. Iako su i ovog puta zaobišli lijepu našu, Graz se činio kao odlična opcija, karte su kupljene i napokon je stigao taj dugoočekivani (ekstremno kišni) 29. svibnja.

Bend se na pozornicu pred oko 14 000 okupljenih u dvorani Stadthalle popeo praćen blještavilom lasera, uz pratnju plesača s trubama obučenih u futuristička odjela te mistične taktove pjesme Algorithm, ujedno prve s novog albuma. Najdramatičniji dolazak imao je Bellamy koji se uz pomoć tajne platforme uspeo na vrh piste koja se nalazila u produžetku grandiozne pozornice.

Algorithm je logičan izbor za uvođenje u kompletnu audio-vizualnu priču albuma Simulation Theory, čiji zvuk je ponešto drugačiji od njihovog uobičajenog. Inspiriran je s, u posljednjih nekoliko godina sve popularnijom, synth-pop erom 80-ih koja se savršeno uklopila u estetiku Musea i nadopunila onu njihovu gotovo “vanzemaljsku” vibru koju oduvijek posjeduju.

Algorithm se pretopila u energičnu Pressure nakon kojeg je s gorostasnog video zida uslijedilo dobro poznato upozorenje zastrašujuće “kiborško-alienske” verzije Drill Sargenta: “If you leave my base without proper authorisation, I will hunt you down and throw your ass in jail. Do you understand?”. Uz entuzijastične poklike: “Aye, Sir!uronili smo u žestoku Psycho. “Jedna stara-jedna nova pjesma”, recept je koji su Muse uglavnom koristili u prvoj polovici koncerta i pokazao se kao vrlo uspješan. Nakon Break It To Me, tijekom koje su prateći plesači/pjevači/glumci u hazmat odjelima visili i uspinjali se na video zid, uslijedila je spektakularna izvedba pjesme Uprising praćena gromoglasnim pjevanjem publike. Uz brojne hipnotizirajuće efekte poput ispaljivanja suhog leda koji je na sekundu rashladio uzavrelu atmosferu, impresivne plesače, više svjetlosnih efekata nego što je moguće pobrojati, svjedočili smo odličnim izvedbama pjesama Propaganda, Pray, The Dark Side, Supermassive Black Hole, Thought Contagion, a onda je s vrha piste iz basa Chrisa Wolstenholmea dvoranom zagrmjela dobro znana bas dionica i bilo je vrijeme za opću Hysteriu.

Muse live, credit: Muse Facebook Page

Atmosferu je malo primirila intimna gospel verzija pjesme Dig Down za vrijeme koje se bend preselio na pistu, a u nježnijem tonu ostali smo i tijekom Madness u kojoj je do punog izražaja došla Bellamyjeva vokalna virtuoznost. Dirljiva izvedba Mercy dodatno je naglašena “kišom” konfeta koji su se raspršili po publici među koju se u tom trenutku sam Bellamy i spustio. Iz opće razdraganosti trgnula nas je Our Time is Running Out u kojoj je zabljesnuo bubnjar Dominic Howard. Bellamy nas je u hamletovskoj maniri s lubanjom u ruci uveo u dramatičnu Take A Bow, a glavni dio seta zaključen je fantastičnom izvedbom Starlight.

Kad pomislite da su Muse ispucali svaki “trik iz rukava”, oni vas ponovno iznenade...Čim su započeli s izvođenjem kompilacije nekih od omiljenih “old school” Muse pjesama Stockholm Syndrome / Assassin / Reapers / The Handler / New Born, nad pozornicu se nadvio gorostasni kiborg/alien šiljatih zubi i opasnih namjera... Monumentalnost tog prizora dodatno je podigla već apsolutno usijanu atmosferu u dvorani, a čitav spektakl završili su u velikom stilu kultnom Knights of Cydonia.

Muse su svojim putujući spektaklom zvanim “Simulation Theory World Tour” pokazali da ni sam svemir za njih više nije granica. No kad bi eliminirali šarenilo konfeta, lasere, robote, plesače, egzoskelete i ostale zgodne efekte te njihov live performans ogolili na samo trojicu glazbenika i njihove instrumente, glazba i melodije bez ikakvih dodatnih pomagala zvučale bi jednako kvalitetno i upečatljivo, jer su Muse prvenstveno opako dobar bend.

via GIPHY

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja