Koncerti

Wu-Tang Clan zapalio Sea Star Festival – kad bogovi po Zemlji hodaju

Wu-Tang Clan zapalio Sea Star Festival – kad bogovi po Zemlji hodaju

Priča o Sea Star festivalu iz godine u godinu dobiva novi smisao, doseže novu, višu razinu festivalskog ugođaja te ispisuje povijest zanimljivim glazbenim potezima. “Otmica” moćnog Wu-Tang Clana pokazao se kao pravi pogodak.

foto: Bajaga i Instruktori, credit: Sea Star Festival promo

Cjelodnevno ljenčarenje u Plavoj laguni jedinstveni je party koji je privilegija uistinu rijetkih festivala, svojevrsno “punjenje baterija” za masivnu eksploziju predvođenu bogovima hip hopa. Sea Star je dinamičan paket doživljaja koji je ove godine programom drugog dana nadmašio sva očekivanja. Osjetno više posjetitelja došlo je podržati najiščekivanije festivalsko ime da bi za vrijeme njihova nastupa svaki kutak ispred impresivne glavne pozornice bio ispunjen luđačkim divljanjem na dobro poznate beatove i rime iz lika gospode na pozornici za čiji je dolazak unajmljen poseban, luksuzni privatni avion. Exit tim ih je doslovno oteo sa skandinavske turneje; mediteranski zrak im je dobro sjeo stoga sumnjam da su požalili u odluku.

foto: Hladno pivo, credit: Sea Star Festival promo

Sanjivo i blago, večer su otvorili lokalni junaci, grupa Nola, čije je mjesto preuzeo Bajaga sa svojim Instruktorima. Ekipa u Wu-Tang majicama s velikim je žarom pjevala Bajagine njegove najveće hitove, stihovi su to koje malo tko ne poznaje. Bila je to prva ozbiljnija gitara na pozornici koju krasi enormno dobar zvučni produkt, lokalna distorzija zvuči jednako moćno kao i duboki basevi svjetskih DJ-eva. S ljubavne emotive okrenulo je na onu političku, kada je na pozornicu stala ekipa iz Hladnog piva. Kekin i ekipa ovaj su se put odlučili fokusirati na noviju eru stvaralaštva, a pri tome ih je, možda više spontano nego namjerno, pratio zavidan broj nabrijanog društva u publici. Čekanje Wu-Tanga ne znači da su se odlučili štediti. Dosta zanimljiva programska kombinacija čija žanrovska raznolikost nikog nije smetala, dapače, dala je dodatnu čar kako bi se u potpunosti zaboravila monotonija tehno beata prošle večeri. Mile je žestoko i cinično okrenuo na političke poruke, zaigrano hopsajući u ritmu obogaćenom prepoznatljivim segmentima melodije nove ere Hladnog piva. Ima li Hladno pivo više smisla kao takvo, ili je možda došlo vrijeme da se frontmen više i ozbiljnije zabavi samostalnom karijerom, pitanje je za raspravu u nekim drugim prilikama.

foto: Smoke Mardeljano, credit: Sea Star Festival promo

Poruke ljubavi, mira i zajedništva, baš kao nekad, kada je, prema pričanju starijih “Bog po Zemlji hodal’”. Bogovi su sinoć elegantno kročili na Teslinu pozornicu i priredili povijesni spektakl. Nekoliko minuta prije, regionalne rap zvijezde na iznenadnom nastupu uz podršku DJ-a Phat Phillieja. Frenkie i Smoke Mardeljano pošteno su začinili atmosferu, odveli je u potpuno jednom drugom, pozitivnom smjeru. Izvukli su ekipu iz cinične melankolije Hladnog piva te pripremili teren za gospodu koja niti jednu osobu te večeri nije ostavila ravnodušnom. Dokazali su svoju jačinu i veličinu te da im nije nikakav problem podići masivnu publiku, veliki su ponos regionalne hip hop scene. 

foto: Wu-Tang Clan, credit: Sea Star Festival promo

Wu-Tang Clan nije prvi puta u Hrvatskoj, a njihov je utjecaj na domaću glazbenu scenu nemoguće je opisati ili kvantificirati. U svijetu su izazvali veliku revoluciju, a na Sea Star Festivalu priredili najbolji nastup u povijesti festivala. Ispred pozornice nije bilo praznog mjesta, radi se o nekoliko desetaka tisuća nabrijanih obožavatelja koji su s velikim oduševljenjem pozdravljali svaku njihovu izgovorenu riječ. Svojevrsni fanatizam pretvorio se u beskrajno ludu zabavu - “C.R.E.A.M.”, “Trumph” ili “Gravel Pit” pokazala je momcima iz Staten Islanda koliko žestoka domaća publika može biti, koliko spontano može prenijeti poruku mira kao glavnu nit vodilju čitavog festivalskog izdanja. Na pozornici uistinu djeluju moćno, opet zrelo i opušteno uz mnogo spontane zabave. Još uvijek su u stanju napraviti emotivnu dramatičnost na kakvu se rijetko nailazi. Proračunati i opušteni, profesionalni i samouvjereni, veliki mamojebači. Sat i pol apsolutne, beskompromisne rokačine koju će biti uistinu teško nadmašiti.

foto: Wu-Tang Clan, credit: Sea Star Festival promo

Party se ponovno nastavio do ranih jutarnjih sati uz fantastičnog Mahmuta Orhana i nenadjebive Lady Lee. Nautilus Arena redala je najbolje regionalne DJ-eve i također pucala po šavovima od mora posjetitelja.

Sea Star festival ponovno je ispisao povijest. Produkcijom, programom, atmosferom, lokacijom… Imamo najljepšeg giganta, dijamanta koji se još uvijek marljivo brusi do savršenstva. Iz godine u godinu raste, unapređuje se i približavam jedinstvenom, prepoznatljivom i prilično opasnom obliku, u pozitivnom smislu, naravno, čijem se karakteru s velikim ponosom neizmjerno radujemo u iščekivanju četvrtog izdanja.