Koncerti

Zagreb i Faithless kao jedno

Zagreb i Faithless kao jedno

Drugi, posljednji dan manifestacije Zagreb Calling sinoć je na Šalati ponudio slavljenički nastup britanske grupe Faithless koja je prekinula mirovinu kako bi proslavila 20 godina od početka karijere. Kada vas ovako utjecajna skupina pozove na rođendan, i to u vašoj zemlji, vašem glavnom gradu, lijepo bi bilo odazvati se, no očito su se mnoge pozivnice izgubile.

Prva predgrupa bio je misteriozni dvojac Nipplepeople koji je dao sve od sebe da svojim electropopom razdrma 50-ak ljudi koliko je bilo na Šalati u trenutku kada su započeli nastup. Ipak, kako su lagano zagrijavali prisutne, od kojih su se sigurno mnogi pitali tko su taj muškarac i ta žena s čudnim pokrivalima na glavi, tako je publika dobivala pojačanje, pa su Nipplepeople svoj najveći hit "Sutra" ipak izveli pred stotinjak slušatelja.

Glazbeno malo manje energičan, no poznatiji bend, Detour, nastupio je drugi i pred već pristojnijim brojem okupljenih zasvirao svoje uspješnice kao što su "Plešem sama" i "Daleko", a našlo se mjesta i za Yammatovu "Tvoje lice se promijenilo". Dalo bi se diskutirati imamo li na sceni bolji izbor za ulogu koju je sinoć dobio Detour, no sigurno je da su i Maja Posavec i pjevačica Nipplepeople pokazale da se sigurno možemo pohvaliti moćnim ženskim vokalima. 

Nakon polusatnog predaha, došao je red na zvijezde i slavljenike večeri - Faithless. Valja napomenuti da niti nakon 20 godina postojanja, za razliku od nekih, ne izigravaju "zvjezdoznanstvo", pa je tako Maxi Jazz za vrijeme nastupa Detoura izašao iz backstagea da se pozdravi i strpljivo fotografira s obožavateljima koji su bili dovoljno blizu da uoče njegovu prisutnost. 

Ta skromnost, neposrednost, otvorenost i bliskost s publikom očitovale su se tijekom cijelog nastupa. Koliko paze na publiku, uz konstantnu komunikaciju i komplimente koje je Maxi Jazz upućivao prisutnima, govori i setlista koja je u pravilnim razmacima sadržavala energične hitove kao što su "God is a DJ", "Insomnia", "What about love", "Salva mea", "Not going home" i na kraju "We come 1", te sporije pjesme tijekom kojih su glavnu ulogu preuzimali Kyla La Grange i LSK, a publika se mogla malo odmoriti od skakanja, plesanja i vikanja.

Doista je prava šteta što ovom glazbenom spektaklu na Šalati nije prisustvovalo više od 4000 ljudi. kolika je procjena organizatora. Ako se slučajno Faithless još koji put odluče posjetiti našu malu zemlju, nadam se da ćemo im znati uzvratiti i većom brojnošću. Oni koji su bili sinoć prisutni sigurno će prepričavati kako su jedne ljetne večeri 2015. godine Zagreb i Faithless bili kao jedno.

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar