Koncerti

Soulfly: Vatreni ritual u Močvari!

Soulfly: Vatreni ritual u Močvari!

Na vrhuncu ljetne sezone Zagreb se pretvara u grad duhova, a oni koji “zapnu” u metropoli često se žale na nedostatak sadržaja. No, ljeto je zadnjih godina u Zagrebu postalo i sinonim za odlične koncerte metal glazbe a ako ste se sinoć pitali “gdje su svi?”, odgovor je - u Močvari!

Klub na savskom nasipu sinoć je privukao hordu željnu masnih rifova i žestokih dionica jer je u Zagreb ponovno stigao neuništivi Soulfly! Kada Solufly zove domaća publika se tradicionalno odaziva u velikim brojevima, tako ne čudi da je Močvara sinoć “pucala po šavovima”, a iako je vani zahladilo u klubu je vladala tropska atmosfera.

Odlično rasploženu publiku za Soulfly je pošteno zagrijao beogradski bend Stomp za vrijeme čijeg nastupa (prvog u Zagrebu) se prostor kluba već ugodno popunio. Bend je uspio animirati publiku koja je odlično reagirala na njihov interesantan zvuk koji je fuzija brojnih pravaca metal žanra, a posebno se istaknula igra dvoglasja frontmena Nenada Živića i gitarista Nemanje Kojića Coyotea (inače jedan od osnivača kultnog Eyesburna). Idealna uvertira za protagoniste večeri i nadamo se da će biti prilike za reprizu.

Nakon upečatljivog nastupa Stompa došla je i posljednja prilika za hlađenje dok se na pozornici, sada prekrivenom već poznatom kamuflažom, uštimavao Soulfly. Točno u 22 sata uz gromoglasne ovacije ukazao se kultni bend predvođen ikonom i institucijom – Maxom Cavalerom!

Set su otvorili silovito uz “Back to the Primitive” i zapalili publiku koja je od prvog takta neumorno skakala, skandirala, a očekivano pao je i pokoji mosh. Fascinantno je zapravo svaki puta ispočetka svjedočiti nevjerojatnoj enegriji koju bend posjeduje nakon svih desetljeća postojanja i tko zna kojeg po redu nastupa. Solufly ne zna za pauze, ne zna za stajanje.

20230726_220617 

Setlista je rafalno rešetanje jednom energetskom bombom za drugom, a njihovo vjerno pleme svaku podržava jednakim entuzijazmom. Setlista je idealan balans starog i novijeg, a na njoj su se našle “No Hope = No Fear”, kultna “Prohopecy”, “Bleed”, “Tribe”, “Refuse/Resist” (originalno pjesma Sepulture) i još hrpetina drugih rifovljem masnih i tempom nezaustavljivih pjesama. Cavalera i ekipa dobro znaju kako iz publike izvuči onaj iskonski impuls u kojem se tijelo i um predaju ritmu i stapaju s vibracijama glazbe. Nakon prve runde, Cavalera je publici poručio da će morati vrištati za još. Naravno, vrištalo se.

Tijekom bisa odsvirali su i legendarnu “Eye for an Eye”, a dobili smo posebnu poslasticu kada se Nemanja Kojić Coyote pridružio Soulflyju na pozornici gdje te svojim vokalom i atmosferičnim zvukovima trombona dodao još jednu dimeziju već besprijekornoj svirki. Coyote i Soulfly su zajammali i na Marleyjevu “Get Up, Stand Up” I pripremili publiku za sam vrhunac i ujedno veliko finale koncerta “Jumpdafackup” prije koje je Cavalera naredio publici da čučne kako bi mogla...jump the fuck up! Neki bi rekli da je to instruirano skakanje već isfurano, ali je I dalje jako efektno, a pogotovo kada se radi o već luđačkoj atmosferi kakvu ima koncert Soulflyja.

Nakon ovog velikog krešenda, Soulfly se oprostio od zagrebačke publike s kojom će se sigurno ponovno susresti. Znoj po podu, osmjesni na licima, dobr aftertaste i odjavna “Africa” iz zvučnika za hlađenje...da to je to. Hvala Soulfly, ritual je upalio.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja