Koncerti

Mladi u Lisinskom - Aljoša Jurinić

Mladi u Lisinskom - Aljoša Jurinić

[caption id="attachment_4041" align="aligncenter" width="547"]Aljoša Jurinić Aljoša Jurinić[/caption]

U ponedjeljak, 6. listopada, u Maloj dvorani Lisinski, počela je nova, 48. sezona Tribine Darko Lukić, natjecanja za mlade glazbenike u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Za mlade je umjetnike izrazito važno održavati samostalne recitale, a ovo je natjecanje upravo tako koncipirano – 11 glazbenika i glazbenih sastava dobilo je priliku predstaviti se putem koncerata tijekom sljedećih šest mjeseci, te će najbolji biti nagrađeni na kraju koncertne sezone.

Na sinoćnjem koncertu predstavio nam se već itekako afirmiran pijanist Aljoša Jurinić. Brojne prve nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima, nagrada Mladi glazbenik 2012. godine koju mu je dodijelila Zagrebačka filharmonija, brojni solistički recitali na prestižnim domaćim i stranim festivalima – sve su to izuzetni uspjesi mladog pijanista, a uz pitak program sastavljen od djela Berse i Chopina, dobar je koncert bio zagarantiran.

Večer je započela djelom domaćeg autora, Blagoja Berse, Mélancolie, op. 76. Iako u početku pomalo rezerviran, Jurinić je uspio izvući bitne fraze i začiniti mračnu atmosferu Bersine kompozicije.

Ipak, na Chopinovoj Sonati u h-molu, br. 3, op. 58, uspjeli smo doživjeti sav talent mladog umjetnika. Izuzetno teška sonata činila se u njegovim rukama nevjerojatno lakom i jednostavnom, pogotovo u 2. i 4. stavku gdje je kroz sitne i delikatne igre uspio pokazati sav svoj virtuozitet. Užitak je čuti pijanista koji tako marljivo i elegantno naglašava prekrasne melodijske linije skrivene u djelima Frédérica Chopina.

U nastavku programa čuli smo također Chopinove skladbe Nocturno u Des-duru, br. 2, op. 27, Baladu u As-duru, br. 3, op. 47 i Barkarolu u Fis-duru, op. 60. Vrhunac svojeg muziciranja Jurinić je postigao u spomenutoj Baladi koju je izveo vrlo izražajno i srdačno, s mekim i rafiniranim pianima, toplo i sjetno. Na samom kraju, nakon dugog pljeska publike, izveo je ponovo Bersinu kompoziciju Mélancolie, ovaj put mnogo otvorenije i iskrenije te uspješno zatvorio prvi koncert ove Tribine.

Sljedeći koncert u sklopu ciklusa Mladi u Lisinskom je na rasporedu 27. listopada, na istom mjestu i u isto vrijeme, a predstavit će nam se violinistica Anamarija Milić uz pratnju pijanistice Petre Gilming.

Tekst: Martina Đurđević

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."