Koncerti

Glazba je ponovno u Lisinskom - stvoren je novi svijet ispunjen ljepotom optimizma i zajedništva

Glazba je ponovno u Lisinskom - stvoren je novi svijet ispunjen ljepotom optimizma i zajedništva

Glazba se vratila u Lisinski! Nakon 268 dana 7 sati i 10 minuta tišine, zbog nebrojenih prepreka, odnosno pandemije i dva potresa, dvoranu je napokon ispunila glazba, nevjerojatan optimizam i sreća uz izražen osjećaj zahvalnosti svih prisutnih jer napokon je moguće uživati u jedinstvenoj i prepoznatljivoj toplini ambijenta i zvuka.

Ciklus Lisinski subotom otvorio je Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija koji su izveli maestralno djelo “Stvaranje svijeta” Josepha Haydna. Naime, radi se o djelu koje dočarava šest dana stvaranja svijeta, uz mnoštvo zvukovnih slika u kojima je jasno prisutno božansko nadahnuće. Nikako sakralno, već izuzetno duhovno, premda se oslanja na biblijsku verziju nastanka svega što nas okružuje i nas samih. Izvrstan odraz emocija i doza pozitive koja je svima potrebna za novi početak, svojevrsni smiraj nakon oluje istovremeno grandiozan i nevjerojatno bogat genijalnim skladateljskim rješenjima, sinoć izvrsno interpretiranim. Sopranistica Evelin Novak, tenor Krešimir Špricer i bas-bariton Krešimir Stražanac precizno su prenijeli svaku emociju, jednostavno i prirodno uz iznimno ugodnu akustičnu rezonanciju glasa koji je ispunio svaki kutak dvorane što je kod publike ponovno oživjelo sjećanje na specifičnosti zvuka kakav se jedino može doživjeti u ovom hramu glazbe. Snaga zbora i njegova suzvučja s orkestrom veoma je upečatljiva, dramatična u decentnosti, na trenutke vatrena, na trenutke nježna i krhka, no uvijek samouvjerena i impresivna. Maestro Fačini svoju je viziju ovog monumentalnog djela izvrsno pretvorio u stvarnost, pazeći na svaki detalj te ga pomno izvukao iz instrumenata i duša vrhunskih svirača ponajboljeg orkestra u Hrvatskoj. 

Premda dugog trajanja od skoro dva sata, Haydnovo remek-djelo bilo je izvrstan programski odabir za ovu veoma važnu večer, jer, u protekle smo, skoro već dvije godine, shvatili da smo mnoge stvari uzimali zdravo za gotovo, nismo bili svjesni koliko su nam važne jer su nam bile stalno dostupne. Također, zaustavili smo se na trenutak i naučili cijeniti male stvari koje nas okružuju, prirodu koja je život kao takav, koja je mnogima davala snagu u najtežim trenucima, kao jedini mogući put eskapizma te jedina beskrajna sloboda u doba ograničenja i zatvorenosti. 

“Fizički oporavak” Lisinskog i izlazak iz pandemijskih mjera i razmjera izuzetno je važan za budućnost razvoja života glazbene kulture Republike Hrvatske. Ovom koncertu, kao i svim budućim moguće je prisustvovati uz Covid potvrde, stoga je osigurana visoka sigurnost svih posjetitelja, stoga i bezbrižno uživanje u svim ljepotama glazbe ponajboljih umjetnika klasične glazbe koji su najavljeni za novu sezonu. “Kod kuće je najljepše”, izjavio je ravnatelj Dražen Siriščević u tradicionalnom obraćanju publici prije koncerta te istaknuo kako nam je sada zajedništvo potrebnije više nego ikad. Uistinu jest. 

Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 16. listopada kada će se na pozornici okupiti uspješni alumniji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.