Fotogalerija s finalne večeri (Valerija Ljubić) Upoznajte bendove: - From Another Mother - Belleti - Breakdown!  "> Fotogalerija s finalne večeri (Valerija Ljubić) Upoznajte bendove: - From Another Mother - Belleti - Breakdown!  "> Fotogalerija s finalne večeri (Valerija Ljubić) Upoznajte bendove: - From Another Mother - Belleti - Breakdown!  ">

Koncerti

#2 Čuješ?! osvojili From Another Mother

#2 Čuješ?! osvojili From Another Mother

Drugo izdanje natjecanja mladih bendova Čuješ?! privedeno je kraju prošli utorak, 10.5., na finalnoj večeri kada su i publika i žiri izglasali pobjednika 2016. godine - zagrebački math/prog/rock From Another Mother. Samo bod iza prvoplasiranih našli su se zadarski funk manijaci Belleti, a treće mjesto je pripalo mladim dečkima iz Breakdown! KSET je tu večer bio najvažnije mjesto za našu glazbenu demo scenu.

Krenimo od najboljih. From Another Mother su nam održali punokrvan, živahan i istovremeno simpatičan nastup zbog kojih ih je nemoguće ne voljeti. No nisu pobijedili zbog toga: njihova glazba je bila daleko razvijenija, kompletnija i profesionalnija od konkurencije tu večer. Nastup je bio nabrijan, možda i previše (pjevač je pred posljednju pjesmu istrčao iz kluba kao progonjen torpedom i odmah "luđački" utrčao natrag privesti nastup kraju), ali bez te silne energije frontmana Vlade Remesa nestala bi sva karizma ovog benda.

Često se nisu osjetili prijelazi među pjesmama (što je inače cijenjena kvaliteta na live nastupima), no u ovom slučaju to je više upućivalo na sličnosti i manjak varijacije među materijalom. Unatoč tome, jedino je ovaj bend uspio zainteresirati svojim cjelokupnim nastupom jer su uspješno prenijeli do publike i svoju melankoličnu i "agresivnu" stranu. FAM nisu samo odsvirali to što imaju (kao ostala dva benda), osjetilo se da su kliknuli s publikom, a to je puno teže ostvariti od "samo" tehnički dobro odsviranih zahtjevnih dionica (usput, usviranosti je najmanje falilo ovim momcima).

Miljenici publike From Another Mother su osvojili Suzuki električnu gitaru, snimanje singla u Greenwood studiju te snimanje spota u režiji KSET-a, a budući da su pobjednici i po bodovima žirija, nastupit će i na sljedećoj Brucošijadi FER-a.

Belleti su nastupili nakon From Another Mother i to je u startu bio težak zadatak jer su dečki prije ostvarili odličan odnos s publikom, a i KSET se dijelom ispraznio tada što zna biti obeshrabljujuće. Belleti nisu imali problema s tim i od početka do kraja održavali su tu visoku razinu usviranosti i solidan beat. Jedini bend koji se na stage popeo obućen u skladu s glazbom koju svira, pozitivno funkerski opićeni, energijom podsjeća na Šo! Mazgoon i na Dina Dvornika.

Jedne od jačih kvaliteta benda su promišljeni i pametni tekstovi puni rima i dobar štimung koji ekipa iz Belletija ostvari na pozornici. Nema se puno za kazati kada govorimo o nedostacima ovog benda, a opet imaju toliko prostora za napredak... Njihova glazba kao da je neizbrušeni dragi kamen, ništa što dobar producent i daljnji rad na zvuku ne mogu riješiti da bi vrijednost toga kamena svima bila vidljiva. Radiofoničan glazbeni izraz im ide u prilog, tako da me ne bi začudilo da Belleti zasviraju i na mainstream glazbenim postajama.

Za kraj, ali nikako zato jer su najmanje vrijedni, predstavljamo dečke iz Zaboka. Breakdown! su se popeli prvi na pozornicu tu večer i pružili nam energičan nastup u maniri starog hard rocka "zbrčkanog" s utjecajima modernog alternativnog rocka. Nažalost, njihovi AC/DC rifovi su u sudaru s onim što mene neopisivo podsjeća na gitarsku školu Jacka Whitea: upravo taj sudar znao je parati uši i zvučati neslušljivo ponekad. Ako zanemarimo to posljednje, ostaje energična svirka, dobra old's kul vibra i činjenica da su Breakdown! dospijeli do finala nakon skoro pet mjeseci natjecanja i četiri polufinalne večeri i to je dobar uspjeh sam po sebi.

Kad bi ovi dečki rasteretili svoju osnovnu melodiju u pjesmama (od svog tog tereta hard rocka kojim žele impresionirati), malo poradili na tekstovima i kad bi se riješili onog "školskog" by-the-book držanja na pozornici, ne vidim zašto ne bi zasvirali u većim klubovima pred brojnijom publikom.

Bila je to vrlo ugodna večer, glazbeno više nego solidna. Čuješ?! je više od natjecanja i više od happeninga. To je natjecanje demo bendova koje krasi vrlo dobra svirka i opuštena, skoro pa kućna atmosfera u kojoj se i bendovi i publika druže i zabavljaju. Čestitke svim finalistima i pohvale Ugi Stegnjaiću i ostalima iz KSET-a na inicijativi, trudu i organizaciji.

> Fotogalerija s finalne večeri (Valerija Ljubić)

Upoznajte bendove:
- From Another Mother
- Belleti
- Breakdown!