Koncerti

Rambo Amadeus u Saxu: Onaj što mnogo bije i ubija glazbu

Rambo Amadeus u Saxu: Onaj što mnogo bije i ubija glazbu

Tamo, tamo daleko, iza mnogo gora. Tamo gdje se visoke planine stapaju s morem, tamo gdje je ledina puna mrča (drača), a maslina rodi svake četiri godine. Ondje gdje umjesto zemlje čupam kamen, a smokava i murvi po podu je koliko i kamenja na plaži. Jer tamo nitko ništa neće da radi, svi bi samo ležali. Od tamo, daleko iza sedam gora i sedam mora, nalazi se Crna Gora. U njoj postoji jedan grad imena Kotor, poznat kao "Zaljev hrvatskih svetaca".

Iz tog mjesta dolazi Rambo Amadeus (ilitiga po latinski, onaj što mnogo bije i ubija glazbu. lat. Mozartus).  Kao i što sama Crna Gora kreće naprijed prema Europskoj zajednici, tako i ja krećem u najavi. Na basu Miroslav Tovirac, na bubnjevima, kako je i sam Rambo više puta najavio jedini filozof bubnjar na svijetu, Saša Ranković. Rambo mora da je zaboravio na Pitagoru, onoga koji je svirao liru, a i bubanj. I zadnji, ali ništa manje vrjedniji Vojno Dizdar na klavijaturama.
Od grčke mitologije preko konjskih utrka, svatko je dobio po nešto. Doma nitko nije pošao, a da je popišan ostao. "Khuen Hedervary…Karakter, Steven Segal…Karakter, Zdravko Mamić..." E, ovoga puta nitko iz publike nije vikao karakter. Za samo 70 kuna u pretprodaji, a 90 na dan koncerta, sinoć, 21 studenog 2015., u klubu Sax! moglo se jako dobro nasmijati, kao i svaki put do sada na koncertima Ramba. "Jedno te isto, te jedno,  te isto, jedno te isto, te jedno, te isto". Niti je ovo prvi put da nastupa u Sax-u, niti je svaki koncert isti. Mjuzikl, glazbeni koncert, glumačka predstava, iluzionistički magic show… Kategorizacije njegovih nastupa su različite. Tko će ga znat što se to događa kad Rambo nastupa. Sigurno je ipak to da je on umjetnik, a takvih je danas, da se razumijemo, malo. Kombinacija deduktivne logike i rime zajedno sa smijehom, napunile su dvoranu po, iskreno, ne znam niti ja više koji put. Ruku na srce, mora bi se priznati da je prosjek populacije spola bio na ženskoj strani. Rambo - mislio sam da te više žena voli. Ma nisi ti Zdravko Čolić! Uglađena, ugodna glasa, malo sad već i promukloga, otpjevao je i  "Machodalmatino". Dva puta izlazili su Rambo, TwoWinettous&One More na bis, a ja sam svakog puta mislio - sad će, sad će bit moja najdraža stvar. Izgleda da sam ja jedini otišao popišan. Nisam čuo "Otišo je svak ko valja". Ipak, čini mi se da će jako malo vremena proći do trenutka kad će zagrebačka publika ponovo zapjevati "Čobane vrati se".

Nikica Marović
Nikica Marović

"Don't give in without a fight"