Koncerti

Valhalla u Močvari uz Bardian & Stimulans & Moon Unit

Valhalla u Močvari uz Bardian & Stimulans & Moon Unit

Još jedno izdanje najpoznatijeg metal partya u Zagrebu donijelo nam je dva jako dobra autorska benda- jedan noviji i jedan stariji -te rijetko viđen tribute to BlindGuardian.

Moon Unit su novo ime na metal sceni i pravo osvježenje. Vidjevši na pozornici klavijaturista Juru Buljevića znao sam da će glazbeni koncept i zvuk biti dovoljno nekonvencionalan i osebujan te zasigurno zaintrigirati sve prisutne. Šesteročlani sastav, osim standardne postave, ima i DJ-a, iako se u masi močvarnog zvuka teško moglo razaznati što je zapravo njegova uloga osim na momente koji su bili iznimka, nažalost, ne i pravilo. Radi se o mješavini raznih, uglavnom prekooceanskih američkih utjecaja, od Devina Townsenda, Korna, Dream Theatera, filmske glazbe, ponešto hip hopa no s melodičnosti kao izraženijom komponentom (da ne bi itko pomislio da se radi o nekakvom generičnom rap metal bendu). S čvrstom ritam sekcijom, žestokom gitarom, virtuoznim solažama, eksperimentalnim zvukovima klavijatura i agresivnim clean vokalom koji uspješno vodi borbu protiv utopljenosti u bogat zvuk ovog benda, predstavljaju nešto novo na našoj sceni, zanimljivo osvježenje u zasićenju od mnoštva thrash i death bendova.

Uz još samouvjerenosti koja će doći povećanjem broja live svirki, Moon Unit ima potencijala biti pravi show na puno većim pozornicama koje će im biti i primjerenije s obzirom na uspješno balansiranje eksperimentalnog i komercijalnog karaktera kojim mogu pronaći put do šire publike.

Stari heavy metal znalci, splitski Stimulans, opet su svratili do Zagreba i po tko zna koji put pokazali da su i dalje nekoliko koraka ispred heavy konkurencije u Hrvatskoj i šire. Lakoća kojom oni sviraju i pjevaju je i dalje impresivna, kod njih i zahtjevnije progresivne dionice djeluju lagane. Ni tehnički problemi prejakog elektriciteta na pozornici nisu omeli ove majstore u sjajnom nastupu, iako prema vani u određenim trenucima jest bio problem to što se vokal Mario Čuljak nije smio približavati mikrofonu zbog jake struje pa su se neke vokalne dionice izgubile.

Poletnost i mladenačka ljubav prema heavy svirci ovim momcima s godinama samo raste, nastupi su im samouvjereniji i lepršaviji nego ikada prije, stare pjesme ne zvuče zastarjelo, nego i dalje svježe čime pokazuju da su izdržale test vremena, što je jedino istinsko mjerilo umjetničke kvalitete. Nove stvari s albuma "See The Light" imaju nešto kompliciranije aranžmane te još nisu u publici dovoljno probavljene, osim "Reach For The Freedom""Dance of a HeadlessSwan" koja je odlično sjela za kraj iako nije bila planirana. Stimulansi iz nastupa u nastup rastu, od njihovog legendarnog demo albuma "No Words" do zadnjeg albuma razvijaju se, ne posustaju i prkose ovim teškim vremenima za heavy metal. Radujem se što bržem izlasku i trećeg albuma za kojeg navodno već imaju materijala.

Kada sam čuo da će se prvi put kod nas održati tribute legendarnim njemačkim power metalcima Blind Guardian, istodobno sam bio oduševljen da se netko uhvatio tog teškog zadatka, ali i pun skepse kako će to ispasti. Odmah s uvodnom "Into The Storm", pravim Guardian znalcima bilo je jasno što će biti problem tijekom cijele svirke. Hansi Kursch, pjevač i genijalni storyteller poznat je po svom iznimno kompleksnom radu u studiju, bogatim aranžmanima i pomno smišljenim melodijama koje je gotovo nemoguće interpretirati uživo, što vrlo često i njemu samom u live nastupima predstavlja nerješiv problem. Kada se netko mlad uhvati tako velikog izazova mora mu se čestitati na hrabrosti i volji, ali i pošteno reći da puno stvari nije bilo dobro te da nekada hrabrost nije dovoljna za uspjeh na prvom nastupu. Tenorskih dionica koje Hansi izvlači sinoć nije bilo, vokal naprosto to u ovom trenutku ne može interpretirati, dok su srednje i dublje dionice bile uspješnije, ali često intonacijski krive. Ostatak benda je pomagao koliko je to bilo moguće i odsvirali su jako dobro, pogotovo sjajan bubnjar koji je cijelo vrijeme održavao visoku razinu čvrstine i točnosti svirke.

Set lista se uglavnom sastojala od svima poznatih hitova iz prve polovice karijere Guardiana, tamo do "Nightfall" albuma s ugodnim iznenađenjem "And The Story Ends". Jedinstvena himnična atmosfera koju stvaraju pjesme Blind Guardiana bila je prisutna i sinoć što se itekako osjetilo na "Lord of the Rings". Nadam se da će ovaj bend i dalje svirkom slaviti stvaralaštvo bardova njemačkog metala, napredovati i proširiti repertoar iz bogatog izvora Guardianovih pjesama koji su ostavili iza sebe i kojeg ne namjeravaju zapustiti tako skoro.

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...