Koncerti

Mac DeMarco: samo zdrava zajebancija

Mac DeMarco: samo zdrava zajebancija

Topla ljetna večer u velikom dvorištu Močvare podsjećala je na kakav mini-festival - sunce je bilo na zalasku, livada puna hipstera, točilo se domaće craft pivo… Od Mac DeMarca smo mogli očekivati sve, a i nismo dobili ništa manje od toga. Show koji je bend napravio malo tko može ponoviti.

Mac DeMarco i bend na stage su se popeli točno u najavljeno vrijeme. Svirku su otvorili s “The Way You’d Love Her”, a nastavili sa “Salad Days”. Okupljenima je već tad bilo jasno da slijedi odličan koncert, jedan od onih kojih se rado prisjećamo. Sve je bilo vrlo opušteno i ugodno, ispunjeno pozitivom i zdravom zajebancijom.

Bend se nije prestajao zafrkavati cijelo vrijeme - bacali su fore na svoj račun, izmijenjivali poljupce i zagrljaje, polijevali se pivom, surfali po publici u kojoj nitko nije bio nezadovoljan. A publike je bome bilo, što domaće, što iz okolnih zemalja.

Mac DeMarco u Močvari © Marina Štefančić

Okosnica benda i koncerta je McBriare Samuel Lanyon "Mac" - otkačen i lud, slobodnjak koji se samo želi blesirati i svirati. Šašavi Mac je osoba koja napiše tekstove pjesama sa "Salad Days" i onda vam priča kako ponekad kad je na LSD-u, smrzava svoju kakicu. No svima je jasno da se izad tog prvog dojma krije ogroman glazbeni talent i originalan stil koji zaokružuje predivnu glazbu koju Mac i njegov bend stvaraju. Nakon izdavanja albuma “2” i “Salad Days”, Zagreb je i uživo dobio potvrdu talenta mladog, 26 godina starog Maca. Najbolji dokaz za to je odsvirana obrada "Reelin' In The Years" Steely Dana kad je bend zahtjevne solaže odsvirao s gitarama iza vrata.

Mac DeMarco u Močvari © Marina Štefančić

U malo manje od dva sata svirke bend je, uz recentnije singlove, izveo i nešto starije “Cooking Up Something Good”, “Shake Your Rump”, "Still Together" i “Freeking Out The Neighburhood”, a za bis su pod najavom “Blue Boy” izveli obradu Metallicine “Enter Sandman” koju su uvježbali u svom kombiju nedavno, kažu. Upravo je taj bis jedina zamjerka koncertu - taj krajnji dio nastupa posve se nepotrebno razvukao na preko 20 minuta nepotrebnog “divljaštva” nad gitarama i bubnjevima koje je samo razvodnilo super vibre i plesnu atmosferu ispred Močvare.

Svejedno, nastup kakav su Mac DeMarco i bend održali prošli petak blizu Savskog nasipa sigurno će se spominjati kao jedan od boljih koncerata ove godine u metropoli.

Koncerti Mac DeMarca (skupa s Damien Juradom dan ranije) bili su uvertira u 3. izdanje SuperUha koji se uskoro održava u Primoštenu. DeMarco je sjajno zatvorio još jednu Žednouhu sezonu i svojim nastupom pokazao kako dvorište Jedinstva ima sve potrebno za stalnu ljetnu pozornicu ludih i nabrijanih izvođača.