Koncerti

Fear of Men u Močvari: Bend za čiju budućnost nema straha

Fear of Men u Močvari: Bend za čiju budućnost nema straha

Britanski je indie pop sastav, Fear of Men, u sklopu europske turneje po drugi put posjetio zagrebačku Močvaru.

Koncert je započeo nešto nakon 22 sata izvedbom pjesme Island koju je bend još u ožujku izbacio kao najavni singl aktualnog albuma, Fall Forever, objavljenog u lipnju putem bruklinške etikete Kanine. Uvodnu su pjesmu popratile Undine, A Memory i Until You, čime je Fear of Men predstavio zvučnu paletu gorespomenutog LP-ja prožetu raskošnim efektima gitare, brzim ritmovima bubnjeva i sintisajzerskim dionicama, uz uporište u ispovjednim stihovima romantične naravi.

Vokalistica i gitaristica Jessica Weiss djelovala je (kako instrumentom i glasom, tako i rukom koju je neprekidno pružala prema publici kao da pokušava iščupati energiju i doslovno je donijeti na pozornicu) poput dirigenta koji vješto upravlja svojim orkestrom sastavljenim od Daniela Falveyja, najdinamičnijeg člana benda koji je svoju gitaru tijekom koncerta tretirao kao divlju plesnu partnericu te upotpunjavao zvuk mnoštvom efekata; Helen Brown, back vokalistice i klavijaturistice koja je instrument često mijenjala bas gitarom te bubnjara Michaela Milesa, smještenog u pozadini, u potpunoj magli između dva povelika slova "F" ispisana svjetlećim trakama, tako da je dojam isključivo mogao ostaviti zvucima svog glazbala koje je većinu vremena prednjačilo u stvaranju plesne atmosfere.

Središnji je dio koncertnog repertoara pripao pjesmama Alta/Waterfall, Green Sea, Luna, Descent i Vitrine s debitantskog albuma "Loom", od kojih je većina u Močvari predstavljena u premijernom nastupu benda pred zagrebačkom publikom u listopadu 2014. Nakon presjeka pjesama s izdanja "Loom", bend je odsvirao još dvije s ovogodišnjeg albuma, Traumu i Sane. Prva od navedenih ispunjena je oprečnostima – Jessica pjevno i melodično izvodi mračne stihove, a lagana melodija kontrira bubnjevima koji podsjećaju na vojnu koračnicu. Usprkos kontrastima ili upravo zbog njih, pjesma uživo zvuči još bolje. Iako publika tijekom koncerta nije djelovala entuzijastično, svaku je pjesmu otpratila pljeskom. 

Regularni je dio nastupa završio šestominutnom trakom Inside, koja je, gradirajući iz minimalističkog, gitarom nošenog pop zvuka, prerastala u skladni, puni, multiinstrumentalni smirujući kaos, ujedno i klimaks čitavog koncerta. Bend je na bisu izveo Doldrums i Ritual Confession, pjesme uvrštene na kompilaciju "Early Fragments". Fear of Men je u jednosatnom nastupu ostavio dojam odlično uigranog, samouvjerenog benda koji zaslužuje i brojniju publiku. 

 

Ena Carić
Ena Carić

Catching signals that sound in the dark