Koncerti

Punk fešta uz Skinbajters, SpokOi!, Gavrilo Princip i Šank?!

Punk fešta uz Skinbajters, SpokOi!, Gavrilo Princip i Šank?!

CBGB style je ovaj tjedan pripremio dvodnevnu punk feštu u prostorima Grey Rooma. Nakon zagrijavanja u petak, subotnju postavu su činili Skinbajtersi, SpokOi!, Gavrilo Princip i Šank?!. Šareno okruženje Grey Rooma bilo je odlično rješenje za ove hladnije dane, a dobre atmosfere unutra nije nedostajalo.

Satnica se čak donekle i poštivala, pa su tako prvi na improviziranu pozornicu stupili Skinbajtersi. Ovi dečki su se u rekordnom roku uspjeli nametnuti kao jedan stvarno dobar i perspektivan bend. Prošli tjedan su svirali sa Cirozom Jetre, ovaj tjedan sa Šankom, a već je u igri i snimanje nekog izdanja. Jako mi je drago vidjeti da se jedan mladi bend tako dobro probija i uspjeva. Zvuče iznenađujuće skladno i žestoko, a već su osvojili srca publike. Dečkima svaka čast, napreduju odlično. Čak su i pristojno napunili mali prostor Grey Rooma, ali to je i za očekivati kad prvi bend počinje u ponoć. Eksperimentiraju i sa ska prizvukom pa je to razbilo monotoniju punka. U prvim redovima je bilo gužvanja, povremeno je nastajao i pogo, koji se očito sastojao od ljudi koji Skinbajterse podržavaju od početka, ali oni nisu bili jedini koji su zapjevali pjesme ovog benda. U svakom slučaju su rasturili te se nadam da neće više imati male svirke u prostorima koji nisu za ovakve svirke.

Nakon njih na pozornicu, koja to stvarno nije, stupili su SpokOi!. Oni su mi na prošloj svirci bili definitivno najveće iznenađenje ikad. Grey Room se napunio, a SpokOi! je pripomogao u stvaranju kaosa koji je nastao. Malo jači pogo i žestoki ritmovi ovog mladog benda su se pokazali kao savršena kombinacija s obzirom da publika nije stajala. Energični su i sviraju s nekim posebnim stavom i to ih čini odličnima. Dečki se mogu pohvaliti da su već jednom svirali sa Šankom, što bih nekako izdvojila kao njihov najveći koncert do sad. Izgleda da su svakim danom sve poznatiji s obzirom da stvarno publika zna njihove pjesme i nisu ih ostavili bez ovacija. Vidjelo se da bend zna što radi i da nagrađuju svoje fanove odličnom svirkom. Sve riječi pohvale za SpokOi!, stvarno su genijalan bend, preporučujem ih svima da ih bar poslušaju, nećete požaliti.

Treći su nastupali Gavrilo Princip. Zanimljiva mi je priča oko njihovog imena, naime, predstavlja parodiju na daleko poznatiji Franz Ferdinand. Dečki su bili večerašnji gosti s obzirom da dolaze iz Smedereva, a sami su naglasili kako se osjećaju kao kod kuće te se zahvalili na gostoprimstvu. Oni sviraju ipak nešto malo manje energičan i žestok punk, više veseliji, tipičan punk rock. Bili su potreban odmor nakon SpokOi!-a, ali to ne znači da je publika mirovala. Odradili su dobar posao, očito imaju svoju publiku u Zagrebu jer im pjesme nisu prošle bez da je netko pjevao. Dečki su naglasili kako rade i na novim stvarima kako ne bi svirali samo one "dosadne, stare". Nešto laganiji ritmovi, ali opet nabrijani su bili malo osvježenje jer su dečki zvučali definitivno drugačije od svih bendova na večerašnjem programu. Ispratio ih je pun Grey Room, a dečki nisu skidali osmijehe s lica što je stvarno bilo lijepo za vidjeti.

I na kraju, u iznenađujuće kasnih 3 sata ujutro počeo je i Šank?!. Mislim da njih više nije potrebno previše predstavljati s obzirom da su stvarno postali jedni od vodećih imena što se tiče svog žanra. Otvorili su kao i uvijek, odmah energično i žestoko, što je publia odlično prihvatila i odmah je krenuo pogo, naguravanje i pjevanje. Odsvirali su kako su sami rekli "pjesme koje nisu dugo svirali", uz očiti sarkazam s obzirom da je to bila za njih više manje klasična set lista. Tu su se našle pjesme "Muda", "Metak za kraj", a publika je nekako najviše skočila za vrijeme, a i nakon "Ne odustajem". Alen, vokal, simpatičan kao i uvijek, skupa sa Mrvom na gitari i Dinkom na bassu, je tu i tamo ubacio koju šalu. S obzirom na to kako pozornice u Grey Roomu nema, publika se u par navrata našla bok uz bok s bendom te im se pridružili u pjevanju za mikrofonima. Neko vrijeme se stvorio i živi zid ispred benda, ali to baš i nije imalo pretjerane svrhe. Nastavili su u ritmovima sad već klasičnih "Za kvart", "Noćas", "To me ne brine", "Vatromet" i "Snobovi". Pred kraj koncerta se Grey Room malo ispraznio, ali i dalje je sve bilo puno. Šank je jedan od rijetkih bendova koji na live nastupima zvuče odlično, a Alenov vokal ostaje uvijek oštar i hrapav, baš kao i na snimkama. Zatvorili su već poznatim pjesmama za kraj "Crni Oblak", "Grad je naš", "Na šank". Bisa najavljeno nije bilo, unatoč tome što se nakon zadnje pjesme "Zagreb gori", publika derala da želi još.

Tako je u rane jutarnje sate završila dvodnevna punk fešta, po izrazima lica ljudi, poprilično dobro. Jedino što je Grey Room premalen prostor za ovakve svirke, ali unatoč tome, atmosfera je bila za čistu peticu.