Koncerti

Kill the music and the party dies...

Kill the music and the party dies...

Švedski pop bend I'm From Barcelona nastupio je sinoć u p.p.c. klubu u Grazu. Bend je na kraćoj europskoj turneji kojom promovira svoj prošlogodišnji album "Growing Up Is For Trees", a ujedno slavi i 10. godišnjicu svog prvijenca "Let Me Introduce My Friends".

Bend s juga Švedske zapravo je kolektiv nekoliko desetaka glazbenika predvođenih osnivačem, tekstopiscem (većine tekstova) i vodećim vokalom Emanuelom Lundgrenom, koji su kroz prošlost u raznim kombinacijama stvarali glazbu pod imenom I'm From Barcelona. Na turneji ih je obično 10-12, a sviraju razne instrumente (klavijature, gitare, bubnjeve, flautu, klarinet itd) i/ili pjevaju back vokale.

Uvijek veseli i nasmiješeni bend itekako zna rasplesati publiku i uključit ih u svoj nastup. To se dogodilo i sinoć u ugodno popunjenom klubu p.p.c. u Grazu: mahom mlađa publika plesala je i pjevala s bendom od njihove prve pjesme "Helium Heart", a osmijeh s lica publike i članova benda nije se povlačio cijeli koncert. p.p.c. je bio prepun pozitivnih vibracija i bijelih balona koje je bend bacio u publiku za vrijeme "Oversleeping" i tako dodatno oduševio okupljene. Bend se prisjetio svojih početaka i odsvirao pjesme sa svog debitanstkog albuma u redoslijedu kojim su snimane i tada je party eruptirao, a sreća obasjavala klub jače nego svi njegovi reflektori. Na cijelom koncertu nije prošla ni minuta da se bend nije trudio zabavljati svoje fanove, pozivajući ih da pjevaju s njima ili ih animirajući na razne načine. Emanuel je više puta istakuo da od početka svakom koncertu pristupa kao da je posljednji i da svi u bendu daju sve od sebe ne bi li se što više zabavili. Austrijanci su pokazali kako vrlo dobro poznaju i novije i starije pjesme benda, uspješnice i one manje poznate, stoga nije čudno da ovaj bend već treći put nastupa u Grazu.

Šveđani su najveći pljesak dobili za izvedbu "Violins", najavnog singla aktualnog albma i njegovogHR\ax2012devbc najjačeg glazbenog broja. U pamćenju će svakako ostati i "Chicken Pox"; pjesma o vodenim kozicama s refrenom "You can't have it, once you had it", naizgled smješna, ali u izvedbi ovih veseljaka bio je to pravi hit na plesnom podiju. Štoviše, formirao se manji red "natjecatelja" iz publike koji su svirali melodiju na kazoou na mikrofonu spuštenom u publiku. Jesam li spomenio da je bilo i crowd surfinga?

Bend se prisjetio i nedavno preminulog Davida Bowieja i njemu u čast izveo dio iz "Rebel, Rebel", a Emanuel mu se zahvalio sa "Thank you for the music and freedom as we know them today".

Za kraj regularnog dijela koncerta, bend je odsvirao "The Painter". Bis je otvoren s "Growing Up Is For Trees", a onda je uslijedila glazbena želja iz publike "Get In Line" koju je bend super odsvirao s obzirom da ju nije uvježbao za nastup. Show je završen sa skladbom "Lucy".

Bio je to zbilja odličan nastup, prepun čiste pozitive i radosti na maksimumu. Pjevalo se, plesalo i skakalo dok nisu potrošeni zadnji atomi snage. "Kill the music and the party dies..." pjevalo se najglasnije. I'm From Barcelona je bend koji slavi one najljepše i najvrijednije životne trenutke, sam život, ljubav, glazbu, djetinstvo, sanjarenje, bend koji pjeva protiv straha i preddefiniranog dizajna života. To je bend na čiji bi nastup svatko trebao otići na kraju nekog teškog dana (tjedna, razdoblja), jer glazba koju oni sviraju može svačije srce ispuniti ljubavlju i nadom.

(Često) nezahvalan zadatak predgrupe dosta dobro su obavili lokalni Painted Beehive. Ova indie rock četvorka svoju glazbu temelji na utjecajima bendova kao što su škotski The View, ali s više igranja s električnim gitarama. U nešto više od 30 minuta, ovi štreberski obučeni momci predstavili su svoj EP "Mango Tango" i vidno su uživali u svakom trenutku svog nastupa. Društvo zna svirati, ali njihova glazba ima još mnogo prostora za razvoj prije nego skrene na sebe pozornost zrelije publike.

Bila je to večer za pamćenje, a ja se nadam da će na sljedećoj turneji I'm From Barcelona naći vremena da opet posjete Hrvatsku.