Koncerti

Željezne pilule na INmusicu – Rebel girls power!

photo: Željezne pilule, credit: Patricija Flikač

Željezne pilule na INmusicu – Rebel girls power!

Na valovima Supervala - glazbenog festivala srednjoškolskih bendova, ali i kiše koja si tradicionalno odluči dati oduška baš u dane trajanja fetivala, na INmusic su doplivale Željezne pilule - 5 cura, pankerica i prijateljica.

Marta Goleš Salihagić (na bubnjevima), Katja Njari (vokali), Barbara Cvjetičanin (na basu), Morena Dobrić (na gitari) i Mihaela Dužnović (na gitari back-vokalu) samouvjereno staju na binu točno u 19:00 i započinju svoj set. Unatoč nezahvalnom terminu koji se preklapao sa Dogstarom koji je privukao mahom poklonike slavnoga glumca Keannu Reevsa, cure su na Hidden stage-u svoje pjesme predstavile pred barem stotinu posjetitelja. Prema vlastitom priznanju, bile su ugodno iznenađene velikim odazivom publike. Ja sam također odlučila zamijeniti mlačni Dogstar malo žešćim ritmovima, a ponukana onom krilaticom: „Podrži scenu!“ smatram se nagrađenom i obogaćenom jer odlično sviraju!

inmusic-festival-patricija-flikac_43

U svojem 30 - minutnom terminu izvele su nekoliko autorskih pjesama, od kojih se najviše istaknuo hit Ženska histerija, ali i odlična cover izvedba Deceptacon-a američkih pankerica Le Tigre. Tom izvedbom su me baš ugodno iznenadile i podsjetile na feministički punk pokret 90-ih pod nazivom Riot grrrl, pod okriljem kojih su djelovale i cure iz poznatog Bikini Kill-a (i one su trenutno na europskoj turneji, ali većinom održavaju samostalne koncerte). (Pre)kratak set od 20-ak minuta sve nas je malo iznenadio, ali povicima da se vrate i odsviraju još neku stvar uspjeli smo ih motivirati da još malo ostanu s nama. Osobno se ne bih bunila niti da su dva puta izvele iste pjesme.

inmusic-festival-patricija-flikac_41

Highlight nastupa: način na koji su se okupile u kratki kružok gdje su se zajednički dogovorile koju stvar će izvesti na bisu. Cure, svaka čast, a pohvale idu i prema organizaciji INmusica koja je ove godine podržala Superval  i pružila priliku  učenicima srednjih škola aktivno sudjelovanje u glazbenoj zajednici. Tako smo prvi dan na Hidden Stage-u u istom terminu imali priliku čuti zagrebačke dečke D., a danas, treći dan održavanja festivala možete poslušati I podržati alt metal bend Extroft.