Koncerti

James Leg u Hard Placeu – sirova strast “prljavog juga”

James Leg u Hard Placeu – sirova strast “prljavog juga”

Srijeda navečer bila je rezervirana za ponovni susret s neukrotivim propovjednikom garage bluesa.

John Wesley Mayers, sin propovjednika, često je svirao klavir tijekom očevih misa u Chattanoogi u Tennesseeju. S petnaest godina, John je prisustvovao propovijedi o opasnostima sekularne glazbe i tada je mladić koji je odrastao na gospel glazbi po prvi put okusio “zabranjene melodije” The Rolling Stonesa, Black Sabbatha i AC/DC-a. Nakon tog susreta, John je htio znati što više o “mračnim” melodijama i zauvijek ostao opčinjen rockom i njegovim “opasnim užitcima”. John će kasnije postati James, propovjednik nešto drugačiji od svog oca.

Reverend James Leg, propovjednik garage bluesa i rocka, posjetio je Zagreb drugi put u manje od godinu dana. Zašto? Jer je publika tako htjela, a ako ste prethodno imali priliku prisustvovati njegovom nastupu, u potpunosti vam je jasno zbog čega. Mistična persona, skrivena ispod duge tamne kose i šešira, obučena u crni sako i kaubojske čizme zauzela je svoje mjesto za klavirom na pozornici Hard Placea. Preko puta njega sjedio je bubnjar, sve u svemu, vrlo jednostavna postava koja stvara sve samo ne jednostavan zvuk.

James Leg i njegov bubnjar krenuli su punom snagom, prljavo i žestoko, kako i priliči njegovoj reputaciji. Zvuk električnog klavira na kojem svira u gotovo luđačkom transu, stvara melodije koje vam rade sve prave stvari koje glazba treba raditi. Fino popunjeni klub odlično prihvaća energične poslanice koje “velečasni” silovito reda na bini; hrapavim baritonom i neukrotivim klavirom. Nakon nešto više od sat vremena svirke, neumorni dvojac povlači se s pozornice na koju ih publika doziva na bis na kojem su uz još dvije pjesme zaokružili divlju glazbenu večer.

Glazba Jamesa Lega utjelovljuje sve ono što pravi južnjački garage rock/punk podrazumijeva, ona je sirova, prljava, dinamična, opasna i izazovna te kao takva iznimno privlačna i “napeta”. Sigurni smo da će se Reverend Leg vratiti u Zagreb, a mi ćemo ga čekati spremni za ponovni blagoslov.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja