Koncerti

Kakav je to koncert mogao biti! – Bolesna Beth Ditto uprskala premijerni nastup Gossip-a u Hrvatskoj

photo: Gossip, credit: Zvonimir Bregeš

Kakav je to koncert mogao biti! – Bolesna Beth Ditto uprskala premijerni nastup Gossip-a u Hrvatskoj

Masa posjetitelja naoružana kabanicama te opipljivim uzbuđenjem opkolila je sinoć točno u 22:00 sata World Stage na drugom danu održavanja INmusic festivala. Blatna barem do koljena, sasvim neprepoznatljivih marti hladnokrvno stajem u ogromnu blatnu lokvu što bliže pozornici i željno iščekujem nastup koji me ove godine najviše veselio.

Ponovno okupljanje američkog dance punk-rock benda Gossip nikako nisam htjela propustiti i za mene je ove godine trebao biti vrhunac INmusic-a. I sigurna sam da bi to i bio – ali nije bilo suđeno. Minute su prolazile, ali na pozornici se nitko nije pojavljivao.  U 22:05 pomislila sam da je možda kiša prouzrokovala tehničke poteškoće, do 22:15 već mi je sve bilo čudno, a u 22:25 glasno negodovanje publike zazivalo je nekoga – bilo koga da nam objasni koji vrag se ovdje događa. Kao da su povici iz publike dozvali nevoljne gitariste i bubnjarku da se pojave na bini, u 22:26 započinju plaho prve taktove Love Long Distance. Beth Ditto nema na vidiku. Ona stiže minutu kasnije te skrušeno i pognute glave promrmljavši „Oprostite“ na hrvatskom - započinje pjevati. Publika reagira onako kako biste i očekivali – neki ljutito, a neki zbunjeno. Sve u svemu – hladan tuš.

Usred pjesme Beth nam na prilično dobrom hrvatskom plačno objašnjava: „Bolestan sam. Ali pokušati pjevati“. Tu je smekšala naša srca - ipak je viša sila. Ali pitanje se nametnulo: kako uživati kada glas i stas simpatične Beth vidno pate ravno pred nama? Nije odustajala. Niti od nastupa, niti od našeg jezika (kojeg je učila u automobilu na putu ovamo), a niti od nas. U bijednih 45 minuta nastupa Beth je priznala da boluje od covida, da je pred nama jedan prilično loš nastup, ali ona će ga ipak odraditi. I tako sam ju gledala kako se muči, briše oznojeno lice ručnikom, kloni se bliskog dodira sa bendom i publikom, za sve to vrijeme razmišljajući ne bi li mi bilo bolje da jednostavno odem i počnem se nadati nekom budućem, „pravom“ nastupu. Ostala sam ju gledati, pristojno mašući rukama i klimajući glavom, ali odlučna u svom uvjerenju da nam u životu na prvom mjestu treba biti – zdravlje. Kada je Florence Welch iz Florence and the Machine zbog zdrastvenih razloga bila u nemogućnosti nastupiti na INmusic-u 2015., koncert je odgodila za narednu godinu i to obećanje ispunila. Sigurna sam da bi publika bila gorko razočarana da je isto napravila i Beth Ditto, ali zar zaista želimo da nam premijerni nastup u Hrvatskoj ostane u ovakvom sjećanju?

Kakav je to koncert mogao biti, jer plesali smo na Purple Rain kada je počeo pljusak!

Kakav je to koncert mogao biti, jer pjevali smo „It looks like it's gonna rain again, ohhh another Four Letter Word!“ kada Beth od kašlja to nije mogla!

Kakav je to koncert mogao biti, jer na bini je zaplesao spektakularni Filip, poznatiji pod pseudonimom Jovanka Broz Titutka!

Kakav je to koncert mogao biti, samo da je netko rekao: „Beth, dušo, odmori se, ozdravi nam, a sljedeći put ćemo zapaliti Zagreb kao što to samo malobrojni znaju!“