Koncerti

Good Vibrations - Kryn, E.N.D. i Tystnaden

Good Vibrations - Kryn, E.N.D. i Tystnaden

[caption id="attachment_4246" align="aligncenter" width="547"]Kryn © Julien Duval, Good Vibrations Kryn © Julien Duval, Good Vibrations[/caption]

Počela je sezona koncerata, nastava na fakultetima je u punom jeku, završili su godišnji odmori, a lijepo vrijeme je tek sad stiglo u hrvatsku metropolu. Ipak, u noći s utorka na srijedu ovoga tjedna je olujnom kišom i grmljavinom nebo najavilo da će se u Zagrebu nešto opako događati. Tako je i bilo. Jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji zagrebački koncertni program, Good Vibrations, u Vintage Industrial Baru izdao je u srijedu, 15. listopada, petu epizodu svoje treće sezone. Tema večeri bio je metal, i to najkvalitetniji tip istog s ovih prostora. Nastupili su talijanski Tystnaden, zadarski E.N.D. i riječki Kryn.

[caption id="attachment_4249" align="alignleft" width="300"]Tystnaden © Julien Duval, Good Vibrations Tystnaden © Julien Duval, Good Vibrations[/caption]

Večer je započela s talijanskim bendom Tystnaden. Kako su sami sebe okarakterizirali, oni su gothic dark metal bend koji se sastoji od pet članova koje predvodi pjevačica Giada Etro, ujedno poznata i po svom radu s poznatim gothic metal bendom Ashes You Leave. Od ove godine, Giada je zamijenila bivšu pjevačicu Lauru De Luca koja je s bendom snimila njihov cijeli aktualni opus koji se sastoji od dva EP-ja i četiri studijska albuma. Koncert su započeli pred gotovo praznom dvoranom s pjesmom „War“, ali do sljedeće pjesme, „The Life Before“, dvorana Vintagea se već popunila dovoljno da bendu nije neugodno. Zvuk koji je izlazio iz razglasa bio je vrlo čvrst, žestok i epski, ali preglasan, toliko da se moglo čuti kako pojačala krče, što je dovelo do toga da se zvuk pomalo mutio te se instrumentali nisu čuli kako treba.

Ipak, kroz tu gustu šumu zvuka koju su stvarali instrumentalisti benda, Giadin glas i growl vokal klavijaturista Giancarla Guarrere probijali su se bez problema i stvarali vrlo epsku i moćnu atmosferu u dvorani. Unatoč tome, ni do kraja njihovog nastupa nije se napunilo ni pola dvorane, možda zbog sindroma prvog benda i ranijeg termina, ksenofobije, preglasnog ozvučenja, generalne nezainteresiranosti za druge bendove osim Kryna (pod tim mislim na maloljetnu ili jedva punoljetnu populaciju ženskog roda koja je okupirala prve redove za vrijeme njihovog koncerta), ili zbog nečeg desetog.

Za Tystnaden se može reći da je uvježban i sposoban bend s vokalisticom nevjerojatne snage i kontrole glasa, koja je usput i lijepa što je uvijek plus, ali su glazbeno neinteresantni. Svaka pjesma zvuči gotovo jednako, kao rađeno po šabloni. Epski duboki rif s popratnim sampleovima u stilu In Flamesa, nabrijavajući versovi, spori refreni s kombinacijom growl i clean vokala i još malo sampleova i - pakuj, ajmo na sljedeću. Čini se kao da im je najviše inspiracije za pjesme otišlo na imena pjesama kao „Mindrama“ i „Egonist“. Zasvirali su također pred kraj koncerta i dvije potpuno nove pjesme koje još nisu objavljene ni na internetu, ali nije bilo velike razlike između te dvije i prethodnih osam. U globalu, vrlo simpatičan bend, najviše zbog Giade Etro, ali s puno glazbenog teritorija kojim se nisu usudili proći.

[caption id="attachment_4248" align="alignright" width="300"]E.N.D. © Julien Duval, Good Vibrations E.N.D. © Julien Duval, Good Vibrations[/caption]

Nedugo nakon toga krenuo je koncert već polako legendarnog zadarskog thrash/groove/experimental metal benda pod nazivom E.N.D. ilitiga Evil Never Dies. Bez najave, žestokim rifom pjesme „Condemned to Servitude“ otpočeli su svoj set i u roku od par minuta već privukli zamjetno veću masu ljudi od benda prije. Redali su hitovi kao što su „Low Profile“, „Fragile“, „Sentenced“, čime se atmosfera dobrano zakuhala, posebice u prvim redovima. E.N.D. ima pozamašan broj fanova diljem države pa tako i u Zagrebu, što se pokazalo sinoć. Skakalo se, mahalo kosama, pogalo, vidjeli smo circle pit nekoliko puta, te možda najveći wall of death dosad u Vintageu. Zvuk je također bio tiši od benda iz susjedne nam Italije, a time i puno čišći, jasniji i žešći, te je uspio nabrijati publiku do zavidne razine. Ovaj je bend također poznat i po vrhunskim instrumentalnim sposobnostima sva tri člana, a to su i opravdali jučerašnjom svirkom. E.N.D. proizvodi vrlo interesantne i neobične ritmove i rifove koji se na prvu čine potpuno kaotični, a unatoč tome tjeraju publiku na pokret i skakanje. Alenov vokal bio je glasan i oštar kao i uvijek, iako su se tekstovi pjesama čuli tek povremeno, ali pripisat ćemo to ozvučenju, koje je, iako bolje i slušljivije nego za vrijeme Tystnadena, još uvijek bilo malo mutno. Unatoč tome, Zadrani su napravili vrhunsku metal feštu, pokazali da se znaju dobro zabavljati i da su odličan bend.

[caption id="attachment_4247" align="alignleft" width="300"]Kryn © Julien Duval, Good Vibrations Kryn © Julien Duval, Good Vibrations[/caption]

Nakon nastupa Zadrana, na pozornicu su se instalirala dva velika platna sa slikom covera Krynovog albuma Scars Remind Me te se pozornica počela pripremati za glavni bend večeri, već spomenut riječki modern metal bend Kryn. Zanimljivo je bilo gledati kako se dvorana popunila gotovo do samog ulaza čak i prije nego je Kryn započeo svirku, a dugokose bradate metalce u prvim redovima zamijenile su niske klinke od 16 do 19 godina te njihovi „najbolji prijatelji“ koji se rugaju članovima benda jer ih djevojke vole, a oni su ljubomorni. Povici imena članova benda i osjećaj euforije među tim mladim ženama podsjećao je na blaži oblik Beatlemanie - fenomen koji se rijetko viđa na koncertima metal bendova, a posebice domaćih. Koncert je započeo uvodnim rifom pjesme „New Disease“ koja se pretvorila u novi Krynov hit „The Silent“, za koji su na prvom nastupu na Good Vibrationsu prošle godine snimili i video spot. Naravno, kad je publika počela reagirati na glazbu (znači nakon 10 sekundi), djevojčad se ipak malo povukla na margine, a središnji dio ispred stagea opet je zauzela mahnita rulja metalaca koji se bacaju jedni po drugima kao da nema sutra. A iskreno, nakon ovakvog koncerta, i da nema sutra ne bi više bilo šteta. Pjesme s albuma Scars Remind Me redale su se gotovo istim redosljedom kako su snimljene na albumu. Najbolji trenutak večeri bio je mirni dio „Meditive“ u sredini koncerta koji je bio savršeno odsviran i otpjevan te popraćen sampleom didžeridua kao i na albumu. „A/D/D/I/C/T“, „Hurt“, „Second“ nizale su se i tjerale publiku na skakanje, benganje, urlanje iz petnih žila i glasne povike i aplauze nakon svake pjesme. Također, jedan od vrhunaca koncerta bila ja i obrada Kornove „Did My Time“, na koje je publika odlično reagirala i svojski se naskakala.

Karlo Horvat, pjevač i mastermind iza glazbe benda, odličan je frotmen, vrhunski vokalist i ima izvrstan kontakt s publikom, a ostatak benda je savršeno dinamičan u pokretu, te je svaki član i vrhunski instrumentalist. Cjelokupni zvuk je napokon bio stvarno dobar. Znatno tiši od oba prethodna benda, ali se zato svaki udarac, svaki rif, ton, scream, čak i tekst čuo gotovo savršeno. Atmosfera je pred kraj koncerta eksplodirala i bend je pozvan na bis na kojem su odsvirali posljednju stvar s albuma, „Released“, a nakon nje ih je publika zvala i na drugi bis, na koji se bend ipak nije odazvao po principu najboljih bendova - always leave them wanting more. I tako je i bilo. Dečki, svi vas jedva čekamo opet što prije. A spomenut ću i da se nakon Krynovog nastupa ispred backstagea formirao red za kupnju majica i CD-a veći od bilo kojeg kojemu sam dosad prisustvovao u Vintageu, a to puno govori.

DJ Kneža je nastavio party do kasnih noćnih sati metal zvucima i time je još jedan Good Vibrations uspješno priveden kraju. Svaki put nakon Good Vibrationsa imam dojam da je to najbolji koncertni program koji Zagreb nudi i nakon sinoćnjeg koncerta sam još više u to uvjeren. Želimo puno uspjeha svim bendovima u budućnosti i vidimo se sljedeći put!


 Tekst: Hrvoje Pandžić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."