Koncerti

Spektakularno otvoren Exit Festival: Sajsi svetice izdominirala bi i The Cure

Spektakularno otvoren Exit Festival: Sajsi svetice izdominirala bi i The Cure

Devetnaesto izdanje Exit Festivala oborilo je sve rekorde posjećenosti. Pedeset i šest tisuća ljudi iz raznih krajeva svijeta zakoračilo je u Petrovaradinsku tvrđavu koja izgleda moćnije nego ikad.

Exit zna posao. Organizacijski i marketinški. Gigantski festivalski program bio je sasvim očekivan, jednako atraktivan kao I prethodnih godina, no ovogodišnje izdanje podigle su raznorazne aktivnosti, većinom sponzorskog tipa, koje su festivalu dale sasvim novu dimenziju. Jer, jednom kada uđeš kroz kapiju Petrovaradina, ulaziš u novu dimenziju, izgublja se pojam o vremenu i prostoru, a jutarnje sunce jedini je orijentir kada krenuti na najbolji afterparty u ovom dijelu svijeta.

Festival je izuzetno Instagramabilan, svaki kutak pomno je osmišljen za potrebe generacije Z koja uživa u potpunom iskustvu, druženju s ekipom i fantastičnoj glazbi za svačiji ukus. Tako ste, osim standardnog trika sa šminkanjem u plemenskom điru, mogli, recimo, dobiti i novu frizuru. Jedno od posebnosti prvog festivalskog dana jest spajanje s Opens festivalom, koji se tradicionalno održava nekoliko dana prije Exita s ciljem podizanja svijesti mladih o globalno važnim pitanjima, stoga se i na njihovim edukativnim štandovima moglo štošta naučiti, a mogli ste zaigrati i Twister.

Što se ponude hrane i pića tiče, tu je stvar poprilično jasna – svega je u izobilju, a cijene su, za naše mogućnosti, uspoređujući s našim festivalima, izuzetno pristupačne. Pola litre točenog piva je 250 dinara, što je 15 kuna, pola litre vode je 10 kuna, čaša vina 16 kn. Multinacionalni karakter festivala osjeti se u ponudi hrane za svačije nepce, od standardnog srpskog gurmanskog do modernih prohtjeva ekološki osviještenih vegana i veganka. Komad pizze je 13 kn, a porcija krumpirića 10 kn. Uz sve to, tu je u nepresušna ljubaznost domaćina, koji su velikim osmijehom na licu posjetiteljima omogućuju ugodan i siguran boravak na festivalu – specifičan novosadski šarm uistinu nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

Sve je to samo baza kako bi tijekom cijele noći energija mogla biti na vrhunskoj razini kako bi eskalirala u ranu zoru, posebice oko 8 sati ujutro kada je na krcatoj Dance Areni nastupio Carl Cox. Dance Arena impresivno je zdanje od kojeg zastaje dah, meka za sve ljubitelje elektronske glazbe dok se na njenom programu nalaze uistinu najpoznatije face scene.

Ime zbog kojeg je festivalska scena regije bila na vrhuncu netrpeljivosti je The Cure. Legendarne smo Britance gledali prije nekoliko dana na INmusic festivalu, u međuvremenu su nastupili na Glastonburyju, a Novom Sadu priredili su sličan program kao i Zagrebu. Hladni rat završio je tako da je kod Zorana krepala mikseta, a kod Dušana pala kiša. Eto, fer deal zar ne? U svakom slučaju, fantastično i tamo i vamo. Regionalni dragulji prvog dana je trojka u sastavu Helem nejse, Sajsi MC i Bad Copy. Zore na Fusion stageu bile su još jednom čarobne, a fešta je započela sa sarajevskim velikanima Helem nejse koji su još jednom dokazali da su budućnost regionalne glazbene scene. Njihova svježina i iskrenost pravo je osvježenje, festivalska atmosfera im itekako odgovara, dok je publika glasnim vriskovima podržavala najveće uspješnice, ali i fantastičan novi album “Pola čovjek, pola jedan”. Nadglasavanje u refrenima pjesama, i više je nego dobar dokaz da su ovi momci skladan kolektiv koji je garancija vrhunske zabave. “Kabadahiju” su otpjevali s Markom Louisom, frontmenom spektakularne ceremonije otvaranja popraćene maestralnim vatrometom (što se u Zagrebu naziva festivalom vatrometa).

Sajsi MC apsolutna je kraljica regionalne scene. Toliko je jaka stage persona koja kada jednom zakorači na pozornicu, situaciju u potpunosti drži pod kontrolom, od prvog do zadnjeg trenutka nastupa. U sebi nosi enormnu količinu ženstvenosti i snage dok inteligentna rješenja u stihovima istovremeno pružaju ludu zabavu te ponekad ciničnu, ponekad tragikomičnu poruku koju publika obožava. Sajsi vole svi, a Sajsi voli sve, pa čak i kad joj muškarac po naređenju skida cipele, trenutak dominacije koji pravilno odigrati može samo ona, ludujući na stolu u kafanskoj maniri, ali s puno, puno finih i opakih manira.

Za razliku od prethodnika, najiščekivanije ime prvog dana je Bad Copy. Postoje ti neki ciklusi unutar ciklusa, kao Ivo Pogorelić u Lisinskom, tako i Bad Copy na Fusionu u rano jutro. No, i kod jednog i kod drugog, godine nose svoje, pa je ipak možda došlo vrijeme da odu u zasluženu penziju. Fusion je pucao po šavovima, svi su došli vidjeti Ajsa, Timbeta i Skaja Viklera, matorce koje je umor očito svladao. Nastup svjetlosnim godinama udaljen od fantastične prošlogodišnje atmosfere, pokazao je i očaj novog singla “Prazan disco”. Život na staroj slavi izvukla je publika, no matorci su postali gospoda. Vikler je nabacio koju kilu, Ajs izgubio. Uzgoj lješnjaka je možda bolja opcija nego nastupi na Fusionu u 6 ujutro.

Nastavljamo večeras. Exite, divan si.