Koncerti

Everlast @ Tvornica kulture

Everlast @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_1894" align="aligncenter" width="547"]Everlast © Filip Bušić Everlast © Filip Bušić[/caption]

Slojeviti Everlast po prvi puta u Zagrebu

Kada je početkom godine objavljeno da Everlast dolazi u Zagreb, Sound Report je još bio samo ideja, no znala sam da će to biti jedan od koncerata na koji ću sigurno ići, pa makar sjekire padale. Od sjekira, hvala nebesima – ništa, kiša je također jučer odlučila uzeti dan pauze, a i sinoćnji koncert gospona Schrodyja na mene je djelovao kao mini godišnji odmor.

Everlast je u Tvornicu kulture došao u sklopu svoje turneje „The Life Acoustic“ kojom promovira istoimeni album i nastupio prateći se na gitari i uz pomoć klavijaturista Bryana Valesca. Prvi Everlastov koncert u Hrvatskoj tako je ponudio presjek njegove karijere i ogoljene verzije pjesama koje slušatelju u prvi plan prezentiraju sjajne tekstove koji su jedna od glavnih odlika ovog osebujnog glazbenika. Specifična kombinacija hip hopa, folka i bluesa može ljubitelje raznih žanrova privući Everlastovoj glazbi, što je vjerojatno i razlog ne samo njegova uspjeha, već i dugovječnosti.

Iako se u 21 sat, za kada je najavljen početak koncerta, činilo da će Tvornica zjapiti prazna, to se ipak, na svu sreću nije dogodilo. Tu je činjenicu i sam Everlast prokomentirao: „Y'all like to roll in late. That's cool“, rekao je uz osmijeh. Bez obzira na njegovu ležernost, možda bismo ipak trebali poraditi na kulturi pohađanja koncerata...

Sinoćnja setlista mogla je zadovoljiti i prave Everlastove fanove, kao i one koji ga poznaju samo putem najvećih hitova. Zagrebačku publiku Everlast je podsjetio i na veliki hit House of Pain „Jump Around“, koja je, doduše, u downbeat tempu otežavala bilo kakvo skakutanje (osim kod onih jako nabrijanih), pa je većini preostalo jedino lagano njihati se i kimati glavama kao i uz sve ostale pjesme na sinoćnjem repertoaru.

Neke od najvećih hitova, „Black Coffee“ i „What It's Like“, Everlast je ostavio za sam kraj regularnog dijela koji je završio obradom Cashove pjesme „Folsom Prison Blues“. Tvornica ga je, očekivano, pozvala na bis koji je započeo Bryan Velasco odsviravši intro satkan od tema nekih od hip hop megahitova kao što su „California Love“, „So Fresh, So Clean“, „I Got Five On It“, „Still D.R.E“, da bi potom zaokrenuo priču na Withersovu „Lean On Me“ koju je Everlast otpjevao uz svesrdnu pomoć publike, a potom, nakon što se uvjerio da je sound koji ide prema publici dobar, nastavio s „Put Your Lights On“, „Black Jesus“ i završio s „White Trash Beautiful“.

I tu bi priča bila gotova, a već je iz zvučnika krenula glazba koja suptilno ljudima daje do znanja da je vrijeme za razlaz, da burni povici i zvižduci nisu Everlasta i Velasca dozvali natrag na pozornicu. Glazba je promptno ugašena, a zagrebačka publika nagrađena već spomenutom „Jump Around“ i „Blinded by The Sun“.

Akustični koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture mnogima bi predstavljao izazov u zadržavanju pažnje publike, no Everlast s time nije imao problema. Dapače, na licima mnogih ocrtavao se blaženi osmijeh dok su se lagano gibali u ritmu, a svaka izvedba je bila popraćena ovacijama. Mirna i fokusirana energija koju je Everlast prenio na sve prisutne dodatan je šlag na vrlo slojevitoj torti ovog umjetnika, a nadam se da će nas još koji put nahraniti svojim dolaskom.

Tekst: Ana Hotko

Fotografije: Filip Bušić

[gallery type="rectangular" ids="1895,1896,1897,1898,1899,1900,1901,1894,1902"]
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."