Koncerti

Earth, Black Spirituals i Don McGreevy u Močvari

Earth, Black Spirituals i Don McGreevy u Močvari

Prvi koncert ovogodišnjeg Žedno uho festivala zadovoljio kriterije publike

[caption id="attachment_6314" align="aligncenter" width="547"]Foto: Facebook.com/EARTH w/ BLACK SPIRITUALS & DON MCGREEVY Foto: Facebook.com/EARTH w/ BLACK SPIRITUALS & DON MCGREEVY[/caption]

Nakon duhovnog i fizičkog hipnotičkog rock putovanja kojega je na SuperUho Festivalu priredio trojac iz Seattlea, stariji brat festivala, Žedno uho, u klubu Močvara na svom prvom ovogodišnjem koncertu ponovno je ugostio drone-doom pionire - Earth. Uz njih su 3. veljače nastupili Black Spirituals i Don McGreevy.

Svega petnaest minuta nakon otvaranja vrata kluba, na pozornicu se popeo Don McGreevy. Iako najavljen kao solo nastup, Don je svoj akustični set na ovoj turneji u većini europskih gradova pa tako i u Zagrebu upotpunio bubnjarom Rogierom Smalom. U svega pola sata nastupa, ovaj dvojac uspio je natjerati okupljene da pobjegnu u dimenziju instrumentalnog pastichea ublaženog melotronima i fuzzy elektro-akustičnom gitarom.

U sjedalu mirnih, zadovoljavajućih i relativno neočekivanih jazzy akorda te appalachian finoće, dinamičnost i ekspanzija zvuka rasla je iz pjesme u pjesmu. Baš u trenutku kada je bend dostizao svoj vrhunac, kada su došli na 90%, zbog ograničene satnice, morali su prepustiti stage za sljedeću predgrupu. Tako su nam Don i Rogier ostali "dužni" za još barem petnaestak minuta završnog glazbenog zadovoljstva.

Slijedio je teže probavljivi, ali i dvostruko posjećeniji black resonace/noise duo - Black Spirituals. Black Spirituals je suradnja između dva solista, Zacharyja Jamesa Watkinsa i Marshalla Trammella, koji su otkrili novu platformu za presjek generirajućih rezonancija analognih elektroničkih naprava i srce-lupajućeg akustičnog bubnja. U pola sata performansa, krotili su električne šumove modelirajući ih kroz pedal board koji je služio kao osnovni medij proizvodnje zvuka, dok je gitara uz pomoć ebowa stvarala snažan i beskonačan sustain bogat harmonijama.

Dvorana se ugodno popunila, Earth je zaposjeo stage, a Dylan Carlson, poznat i kao najbolji prijatelj Kurta Cobaina (koji mu je zapravo kupio kobnu sačmaricu), opalio je spor i hipnotizirajući riff nakon kojeg je upozorio prisutne na nekorištenje bljeskalica te započeo koncert pjesmama Badgers Bane i Even Hell Has Its Heroes s nedavno objavljenog albuma Primitive and Deadly.

Earthov trademark su puzajući tempo te ponavljajuće sekvence akorda koje na slušatelja djeluju laganim stanjem transa tijekom kojeg se oslobađa osjećaj opuštenosti.

Gotovo iza svake pjesme, Carlson se obraćao publici i fanovima čime je stvorio intimnu interakciju sa zagrebačkom publikom.

Kombinirajući nove pjesme sa starijim uspješnicama kao što su The Bees Made Honey In The Lion's Skull, Ouroboros is Broken, Old Black, jednosatni koncert priveli su kraju nakon bisa pjesmom From The Zodiacal Light.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=71nROr1yLgI]
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."