Koncerti

Trinaesta pozitivna promenada domaćih bendova

Trinaesta pozitivna promenada domaćih bendova

U revijalnom su tonu, na trinaestom Pozitivnom koncertu, u ledenoj (iznimno ledenoj) dvorani Doma sportova, zasvirali Brkovi, Elemental, Kawasaki 3P, Repetitor i Otrovna Kristina.

Otrovna Kristinafoto: Otrovna Kristina, credit: Ivan Peček

Kristina je otrov pustila na samom početku, uz boljku svih bendova koji imaju čast otvoriti događaje. S obzirom na kvalitetu njihovog glazbenog stvaralaštva, nadajmo se da ćemo ih za nekoliko godina gledati na jednoj od headlinerskih pozicija. 

Repetitorfoto: Repetitor, credit: Ivan Peček

Beogradski Repetitor rado je viđen gost zagrebačke publike. Nastavili su program u prepoznatljivom rokerskom fazonu. Pušteni iz zatvora (gdje su samo snimili spot za pjesmu "Ako te ikada"), zainteresirali su okupljene koji su polako počeli pristizati.

Okupila se šarolika ekipa, no nekako su ipak prevladavali srednjoškolci. Ljubav mladih prema rock'n'rollu i sigurnom seksu jako je dobra stvar.

Kawasaki 3Pfoto: Kawasaki 3P, credit: Ivan Peček

Kawasaki 3P pošteno su protresli situaciju, najvećim hitovima ugrijali izuzetno hladnu dvoranu. Publika je dobro reagirala, rasplesali su se i zagrmjeli prepoznatljive stihove kad je trebalo. "Mate Parlov", "Ni da ni ne", "Kak si" i ostatak best-of-a odrađen je korektno i s guštom. Svojevrsni after koji nije bio bolji od partyja, samostalnog koncerta, u ožujku ove godine, no ovaj put u velikoj dvorani.

Elementalfoto: Elemental, credit: Ivan Peček

Predah od distorzija publici je udijelio Elemental koji je uljuljkao u laganiji ritam. Otvorili s "Priroda i društvo" i smirili nabujale pankerske hormone koji su se sramežljivo počeli širiti dvoranom. Shot se na "Iz dana u dan" spustio u publiku ne bi li je dodatno aktivirao, a Remi je velikodušno dijelila kondome publici. Prvi su se redovi iz nekog čudnog razloga počeli gurati kako bi uhvatili koji. Možda je seks bolji ako koristiš kondom koji ti je Remi dala. Možda je sigurniji. Odlično i u jednom i drugom slučaju. Standardan nastup, nisu imali previše vremena, čim su se ufurali morali su sići s bine. "Goli i bosi" je najbolje prošla.

Promjene su bile brze i prema rasporedu, nije bilo niti minute kašnjenja, štoviše, strogi festivalski đir dao je bendovima samo priliku da u revijalnom tonu nešto odsviraju.

Brkovifoto: Brkovi, credit: Ivan Peček

No, gdje god i koliko god Brkovi sviraju, to mora biti pošteno. Za ovu posebnu priliku imali su i konobara, najboljeg čovjekovog prijatelja uz psa i konja, kako kaže prvi čovjek ove muzičke grupe. Nema više da se fanove, zaštitare ili tehničare opterećuje za vrijeme nestašice na bini, sada je tu osobni profesionalac za takve potrebe. Nešto se dobro desilo ovom bendu, u glazbenom smislu. Standardna pankerska žestina se dodatno izoštrila i pročistila. Zvučali su precizno i kompaktno, zrelije i profesionalnije. Možda ovo zvuči čudno i čini vam se nemoguće, ali se u izvedbenom smislu sinoć pojavilo nešto kvalitetnije. I ne, nije zbog konobara. Svaka čast ostalima, ali kad Brkovi stanu na binu tek tada kreće prava fešta i nastaje kaos. Publika se pročistila i ostali su samo najveći fanovi. Kul je vidjeti srednjoškolce kako vani cugaju uz hitove koji trešte s mobitela. Ali sat vremena, samo sat vremena... Shamso se nije pošteno niti ispričao s publikom. Ostali smo bez mudrih poslanica, tu i tamo neki kratki pozdrav gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Sjajila se friško ispeglana plava kosa, stajling okej, polusvečan, prorez na leđima uvijek prolazi. Samo mi se oni plavi brkovi nikako ne sviđaju. 'Em postaraju, 'em su nekako pre Teksas stajl za Balkan. Ajd', uspjeli su odsvirati jedan bis, ali 20.10.2018. ima da svirate četiri sata, ko' Balašević.

Galeriju fotografija s događaja pogledajte OVDJE.