Koncerti

Edo Maajka – maestralna pobjeda vječnog borca u Domu sportova

Edo Maajka – maestralna pobjeda vječnog borca u Domu sportova

Edo Maajka nije kreator, on je apsolutni predator regionalne glazbene scene. Kralj koji ponizno sjedi na tronu iznova podižući vlastitu ljestvicu glazbene kvalitete i izuzetnog koncertnog performansa.

Edo Maajkafoto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Hipnotička kolektivna euforija kojom u svakom trenutku samouvjereno vlada, sinoć je u Domu sportova premašila sve granice, osiguravši još deblji otisak Edinog imena u povijesti regionalne glazbene scene. Na pozornici mu uistinu na ovim prostorima nema ravnog, srećom je uspio pronaći ljude koji ga razumiju i koji glazbenim umijećem mogu pratiti njegov energetski tempo. To je famozni bend od čijeg prvog zajedničkog nastupa ništa nije bilo isto: Yogi Lonich na gitari, Mario Rašić na basu, Toni Starešinić na klavijaturama i Mirsad Dalipi na bubnjevima. Fuzija jazza, rocka i funka koja okružuje prepoznatljivu i jedinstvenu toplinu Edine duše, stvorila je glazbenog monstruma pred kojim se svaki glazbenik, neovisno o žanru, može sakriti. Zato stati na pozornicu s predatorom kao što je Edo nije nimalo lak zadatak. Yaya je uistinu dala puno više energije nego na vlastitim nastupima, Dino Šaran je korektno odradio svoj dio, brat Frenkie očekivano razvalio u stilu dostojnom FM Jam države, a Saša Antić bio je najveće veselje samom Edi čiju je inspirativnu energiju dodatno obogatio. No, najveće ugodno iznenađenje večeri bio je ženski zbor Čipkice koji je dodatno začinio prilično dramatičnu “Ti meni ništa”, a na kraju bile zaslužne za vatromet pozitivne energije na fantastičnoj izvedbi pjesme “No sikiriki”.

Edo Maajkafoto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Jasna je i neupitna kvaliteta pjesama s novog albuma “Put u plus” zbog čije siline su megahitovi kao “Saletova osveta”, “Trpaj” ili “Jebo vladu” zahtijevali modificirani glazbeni aranžman vrhunskog benda kojem je to ležerno pošlo od ruke. Skoro dva i pol sata Edo Maajka i bend vladali su prostorom, još jednom izazvali veliko poštovanje kod publike dokazavši da su na izuzetno visokoj razini, no nekako se provlači osjećaj da ovo ipak nije njihov vrhunac. Budući da na svakom sljedećem koncertu postave novi standard, možemo se radoznalo veseliti onome što dolazi u budućnosti.

Helem nejsefoto: Helem nejse, credit: Filip Bušić

Za budućnost regionalne glazbene scene ne trebamo se brinuti jer su tu, uz Edu, I dva fantastična benda. Mlade snage sarajevske hip hop scene, multitaskteri koji u samo četiri godine umjetničkog djelovanja imaju iza sebe uspješnu radijsku emisiju, kazališnu predstavu, jedan album, regionalnu turneju i kultni status među mladima u Bosni. Helem nejse premijerno se ukazao pred zagrebačkom publikom koju je istog trena preuzela njihova zarazna energija. Stihi, Gaga i Toshi uživo na pozornici uz dva dodatna člana, bubnjara i basista čime su jasno dali do znanja koliko su ozbiljni u onome što rade dok se “Kabadahija” očito uspješno provukla i kroz zagrebačku scenu. Energični i zabavni, istovremeno socijalni aktivisti na dobrom su putu da im jednog dana Edo s ponosom preda mjesto na vrhu.

Bruto Getofoto: Bruto geto, credit: Filip Bušić

Bruto geto, rakuni su okupirali pozornicu u nekoliko trenutaka i glasnim, prljavim distorzijama potvrdili da su velike pozornice mjesto za njih. Svoj su zadatak također shvatili ozbiljno, isplaniravši nastup do zadnjeg detalja, no ostavivši mjesta za luđačke okupatorske poduhvate zbog kojih imaju sve više i više vjernih pratitelja. Pravo su osvježenje na lokalnoj sceni, također ćemo radoznalo uživati u aktivističkom razvoju njihove daljnje karijere.

Ljudska iskrenost i toplina pojava je s kojom se čovjek nažalost danas jako rijetko može susresti u životu. Zato Edo Maajka nastupom vraća vjeru u dobro, potvrđuje da se stalna borba sa samim sobom, borba za vlastite ideale u drskom i okrutnom licemjernom svijetu na kraju ipak isplati. Edo je i majka i otac. Trenutak kada dobro trijumfalno pobjedi zlo.

Edo Maajkafoto: Edo Maajka, credit: Filip Bušić

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report