Koncerti

Ben Frost – Bijela buka u Močvari

Ben Frost – Bijela buka u Močvari

Sinestezija osjetila u popunjenoj Močvari rezutirala je bučnim i disonantnim valom zadovoljstva u publici koja je imala prilike doživjeti doslovan crno – bijeli svijet u ruhu eksperimetalne elektronike.

Australsko – islandski glazbenik, kompozitor i producent, Ben Frost, vratio se u Zagreb. Iako je event kreiran na Facebooku obećavao dolaske čak preko 700 ljudi, Močvaru je u petak posjetilo njih tek tristotinjak, ipak dovoljno da se koncertni prostor gotovo u potpunosti popuni i stvori pozitivnu atmosferu. Nešto više od sat vremena, Trnjanski je nasip bio utočište vulkansko-tektonske industrijske siline, istovremeno prožete epileptičnom tjeskobom i zadovoljstvom kontinuiranog stanja napetosti repetitivne elektro/noise hipnoze kojoj je epicentar bio upravo Frostov miks pult.

Nedavno izašli album, A U R O R A, predstavljen je u dobrom svjetlu – kako doslovno, tako i figurativno. Stroboskopski efekti i dim uvelike su pospješivali sveukupni dojam prativši kaotičnu buku ovog nastupa koji je uspio objediniti oprečno – instrumentalni minimalizam i ritmični kič, a ubrzan tempo blicanja svjetala slušatelju nije pružao priliku za umor ni mirno stajanje. Spomenuto se na trenutke činilo čak granično napornim, kako vizualno, tako i u aspektu slušne koncentracije iz razloga što je čitav nastup počeo i ostao u jednolično predklimaksalnom tonu, bez da ikad napravi korak naprijed ili nazad na tom stepeništu kreiranja atmosfere. Neprekidna distorzija upotpunjena zvucima basa kontriranog visokim tonovima  ostavljala je dojam tjelesnog potresa, ali ni u jednom se trenu nije činila suviše agresivnom, već su više od toga oni koji su htjeli, kroz ljepotu buke uspijevali pronaći neku pomaknutu romantiku.

Najbolje primljene pjesme bile su „Nolan“ i „Secant“, iz jednostavnog razloga prepoznatljivosti u ušima publike te su pozdravljene najvećim aplauzom ekstatičnih slušatelja. Osobno mi se najviše svidio „Venter“, gdje je dinamičnost ritma u prvom planu kao u ulozi slamke spasa ili nečega što ostavlja dojam kakvog-takvog reda unutar čitave disharmonijalne jeze zvukova. Jednom završeni set ostao je priveden kraju, budući da se Ben nije vratio na stage nakon što je s njega sišao, ali je umjesto toga nakon koncerta ostao u opuštenoj komunikaciji s fanovima.

Dok polovica smatra kako je njegov prošli zagrebački nastup, uvertira u Forest Swords, bio za nijansu bolji, ostatak drži kako je upravo solo koncert glazbeniku dopustio vremensku slobodu koncertnog izražavanja.

Inače, promotivni abum A U R O R A izdan je u suradnji distribucijskih kuća Mute i Bedroom Community, čiji je suosnivač, uz Valgeira Sigurðssona i Nica Muhlyja, sam Frost.

Močvara je zadovoljila, a što je sljedeće u planu svestranog umjetnika, otkrit će budućnost. I Pitchfork.

Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"