Koncerti

Goran Bare i Majke u Areni Zagreb: Budi ponosan!

photo: Goran Bare i Majke, credit: zg crnjak

Goran Bare i Majke u Areni Zagreb: Budi ponosan!

Petak, zadnji uoči Božića, most wonderful time of the year, praznici u zraku, sloboda na dohvat ruke, što može bolje? Sviraj Majke!

Uoči koncerta Gorana Bare i Majki u zagrebačkoj Areni u nekolicini domaćih medija objavljeni su članci o broju prodanih ili točnije rečeno, o broju još neprodanih ulaznica. Sumnjam da bi takav sadržaj bio objavljen prije godinu dana ili bilo kada prije pet rasprodanih koncerata Aleksandre Prijović koji su na istom mjestu održani početkom mjeseca. Još neko vrijeme će posjećenost nadolazećih koncerata biti uspoređivana sa spomenutih “pet Arena” . Sve okej, ne postoji problem u nečijem uspjehu, ali je poražavajuće priželjkivati nečiji neuspjeh. Dodatno je žalosno kada to stiže od strane medija koji imaju veliku moć tom istom događaju pozitivno doprinijeti. No, time je jučerašnji trijumf Bare i Majki samo slađi.

Publiku je zagrijala predgrupa Donkey Hot predvođena Vilijem Gobcem. Ekipa svira energičan punk rock koji se fino prelio po gigantskoj pozornici na kakvoj ovaj bend (ako se ne varam) još uvijek nije imao priliku nastupiti, a niti pred tolikim auditorijem. Nije to malen ni lak zadatak, ali Donkey Hot su bili apsolutno nahajpani na ovaj nastup, odradili ga svjetski i maksimalno iskoristili veliku priliku koja im je ponuđena. Mislim da za njih nema brige. Ekipa je mlada, nabrijana, imaju stila, sound prolazi, snaći će se oni...

Donkey Hot-zg crnjak-3

Nakon podebljeg seta Donkey Hot, publika u već fino popunjenoj Areni (da, uključujući i gornje tribine), dozivala je protagoniste večeri. Atmosfera je bila sjajna, među publikom je vladalo veliko uzbuđenje, a pošteno se zaorilo kada se na pozornici napokon ukazao Goran Bare.

Odlično raspoloženi Bare je od prvog trenutka zvučao perfektno, a tako je ostalo i do zadnjeg tona koji je sinoć otpjevao u Areni. Ljubav koju je dobivao od publike vraćao je dvostruko. Majke su bile vanserijske, samo pogled na tu “kolekciju” vrsnih glazbenika već ostavlja bez daha.

Bare

Set je započeo s “Rođen za suze”. Već prva pjesma odradila je svoje. Nije laka, nisu ni Bare i Majke generalno, nekako te 'zalijepi' i uvuče čim krene. Na nju se savršeno nadovezala “Ljubav krvari” još teža, još mračnija, još ljepša... Kada Bare pjeva, on živi svaki svoj stih i svaki stih je živ u njemu. Potpuna autentičnost. Bare je kao pravi domaćin publiku upitao “Jeste li dobro?”, naravno da jesmo! A postajalo je samo bolje i bolje.

Bare (2)

Nakon “Krvarim od dosade” i “Fantastične vatre” bilo je vrijeme za “Odvedi me”, jednu od omiljenih pjesama iz bogatog kataloga Majki. Publika je u ekstazi otpjevala svaku riječ. Sljedeća je bila “Zašto?”, a atmosfera se dodatno zagrijala na“Mršavi pas”. Nakon “Depresije” i “Skarabej go-go” bilo je vrijeme za rafalno, nemilosrdno rešetanje hitovima:

BUM! “Put ka sreći”

BUM! “Budi ponosan”

BUM! “Iz sve snage”

BUM! “Teške boje”

BUM! “Vrijeme da se krene”

BUM! “Mene ne zanima”

BUM! “Ja sam budućnost”

Eksplozije sedam puta zaredom koje su publiku bacile u potpuni trans. Na parteru i tribinama (da, i gornjim) Arene nastala je ljepljiva fešta u kojoj se svako prisutno tijelo gibalo u ritmu pravog, masnog rock 'n' rolla. Mali predah je došao uz prekrasnu “Noćas prelazim rijeku” koja je ujedno bila i zadnja u regularnom dijelu koncerta.

Bare4

Tutnjavom i skandiranjem Bare i Majke dozvani su na bis koji je započeo s kultnom “A ti još plačeš”, još jednom bombom u velikom arsenalu benda, a izveli su i “Grešnik”, divnu “Daj mi” i “Zato te volim, volim, volim.”. A zato što publika jako voli, voli, voli Bareta i Majke, izašli su na posljednji bis na kojem su izveli cover The Walker Brothers “The Sun Ain't Gonna Shine Anymore”, koji je mene osobno toliko razveselio jer način na koji Bare pjeva tu pjesmu udara posebno moćno. A takvo je bilo i finale koncerta – moćno.

 

Bare i Majke, svaka čast i hvala!

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja