Koncerti

David Garret u Areni - sve ti je oprošteno kad sviraš Frozen

David Garret u Areni - sve ti je oprošteno kad sviraš Frozen

Ne Madonnin Frozen.

David Garrettfoto: David Garrett, credit: Marko Šolić

Disneyev, naravno. "Let it go" je najdivnija pjesma svih vremena koliko god to bilo neugodno priznati. "David Garrett plays Disney" bi možda čak bio i zabavan koncert, za razliku od ovog koji smo u mogli vidjeti u polupraznoj Areni. 
Uz spomenuti Disney, poluprazna Arena bila je možda i najugodnije iznenađenje večeri. Već smo pisali o tome kako u Zagrebu postoji petnaest tisuća ljudi koji će dati po petsto kuna za kartu da bi na lošem razglasu i s pedeset metara udaljenosti slušali Bocellija ili Rieua, samo da bi idući tjedan neki pravi glazbenik svjetske klase za kartu od pedeset kuna svirao pred polupraznim Lisinskim. 
Ako Zagreb već pada na Rieua, lijepo je znati da ipak nije pao na Garretta. 

David Garrettfoto: David Garrett, credit: Marko Šolić

Najneugodnije iznenađenje svakako je bilo to što je Garrett do kraja koncerta ostavio kapu na glavi. Ako već karijeru gradiš na dugoj kosi koju ventilatori nose u svim smjerovima oko violine, sviranje s kapom na glavi graniči s pravim skandalom. Crossover publika koju tradicionalno većinski čine sredovječne gospođe zasigurno je bila razočarana. Ako vam još uvijek nije jasno, David Garrett s kapom je otprilike nešto kao Maja Šuput u burki. Nije nemoguće, ali se iz nekog razloga čini krajnje neprirodnim. 
Budući da autor ovih redaka ipak nije sredovječna gospođa i da se rastapa na lake Disney melodije, Garrettu je i ta skandalozna kapa oproštena. 

David Garrettfoto: David Garrett, credit: Marko Šolić

Oprošteno mu je i falšanje u 1. koncertu Čajkovskog, koji je uz Vivaldijevo Ljeto bio jedino što je imalo veze s klasikom tijekom cijele večeri. 
Oproštene su i one zimske slike na kičastom video wallu koje su išle uz Ljeto
Oprošteno mu je i što je slavodobitno izjavio kako je prije nekoliko godina revolucionarno otkrio da postoji pedala za električnu violinu. 
Oprošteno mu je i što je prebacivanje Eminemovog "Lose Yourself" u crossover vode s originalnom melodijom te pjesme imalo veze koliko i prosječan autobus s procesom popravka ozonskih rupa. To mu se dogodilo čak i s Eminemovom pjesmom koja eto ima melodiju. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi tek napravio npr. od Killshota.

David Garrettfoto: David Garrett, credit: Marko Šolić

Oprošten mu je i "glazbeni duel" s gitaristom zbog kojeg se Stefanovski i Tadić vjerojatno okreću oko osi iako nisu u grobu.  
Oproštena mu je i izjava "the winner is good music" na kraju tog "duela" - trenutak patetičniji nego kad predsjednica posvoji štene. Ili kad sam Garrett čita s ekrana najave pjesama na hrvatskom.
Sve je oprošteno ako mi odsviraš "Let it go".
Iduće godine željno iščekujemo najavu novog "David Garrett plays Disney" albuma. To bi barem mogli slušati za puštanje mozga na pašu. Ovo što trenutno radi je čak i za patetične crossover standarde jednostavno loše.