Koncerti

Foo Fighters u Puli – kada Grohl zaprijeti, svira se luđački - tri puna sata!

Foo Fighters u Puli – kada Grohl zaprijeti, svira se luđački - tri puna sata!

Piše se povijest. Jer su to Foo Fighters.

Krist Novoselić rekao mu je da je Hrvatska lijepa. Majka bože, ovi su luđaci uistinu došli u Hrvatsku i odsvirali prvi od dva zakazana koncerta u pulskoj Areni.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Nevjerojatna energija, neopisiv poriv za sirovim rock’n’rollom, beskompromisna nabijačina, nezaboravno iskustvo koje će se prepričavati desetljećima. Bez imalo preuveličavanja. Vjerojatno jedan od najboljih i najžešćih spektakla održanih na ovom mjestu od 1. stoljeća, kada je, prema Wikipediji, počela gradnja ovog velebnog izdanja.

I tako su se u moderno doba na ovom mjestu redovito održavali raznorazni glazbeno-scenski nastupi vrijedni divljenja, no posebna je čast bila ugostiti Foo Fighterse, jednog od trenutno najvećih i najtraženijih svjetskih rock bendova.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Što očekivati nakon što svirka započne svetim trojstvom “All My Life”, “Learn To Fly” i “The Pretender”? Što očekivati kada publika u do posljednjeg mjesta mjesecima unaprijed rasprodanoj Areni najdublje proživljava svaki riff, svaki takt, djelomično ne vjerujući da je ovaj koncert stvarnost.

Da, bio je itekako stvaran, i to puna tri sata, kako je na samom početku Dave Grohl obećao, samo zato što obožava sirovi rock’n’roll. Čovjek od riječi, veliki gospodin, indeed. U crvenim je cipelama bio nezaustavljiv – snažan frontmen koji je na dlanu držao šest-sedam tisuća ljudi koliko je, prema slobodnoj procjeni, bilo prisutno na “mjestu zločina”.

Zajedno s bubnjarem Taylorom Hawkinsom čini čvrstu bazu benda, glazbeni dijalog dvojice manijaka cijele je večeri bio glavna nit vodilja na koji se nenametljivo, no nimalo manje važno, oslanjao ostatak benda koji, kao da je bio jedini prisutan glas razuma. Jer se i publika pridružila divljaštvu, naprosto toliko zaraznom da mu je izuzetno teško odoljeti.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Njihova zaigranost i strast prema nastupima uživo dolikuje bendovima na samom početku karijere, no, izgubljeni u vlastitoj silini distorziranih riffova i snažnih udaraljkaških eksperimenata, oni neumorljivo uživaju u svakom odsviranom taktu, diveći se usput mjestu na kojem se nalaze. Uz svu sirovost i neumjerenost u dinamici i žestini, dolazi ekstremno visok stupanj profesionalizma u kojem se ništa ne prepušta slučaju, prema van se sve odvija savršeno, bez ijednog neplaniranog poteza.

I kako se ne prestati diviti energiji Davea Grohla? Kada gledatelja dotakne samo djelić te monstruozne nutrine, jasno je kako i zašto je uspio cijeli koncert odsvirati sa slomljenom nogom. Njega naprosto ništa ne može zaustaviti. Ponosno je predstavio i kći Violet koja pjeva back vokale, s velikim osmijehom na licu priznavši da je stvorio malu punk rokericu.

Best-of uz predstavljanje specifično atmosferičnog “Concrete and Gold” albuma.

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

I reče Grohl: “Neka bude rock’n’roll”. I bi rock’n’roll. Tri jebena sata.

Nastavljamo sutra. 

foto: Foo Fighters, credit: Samir Cerić Kovačević

Set lista:

All My Life

Learn To Fly

The Pretender

The Sky Is A Neighbourhood

Rope

Sunday Rain

My Hero

These Days

La Dee Da

Walk

Another One Bites the Dust/Blitzkrieg Bop/Day-Oh

Under Pressure

Monkey Wrench

Run

Make It Right

Something From Nothing

Times Like These

Breakout

Dirty Water

Best Of You

Big Me

Stacked Actors

Wheels

This Is A Call

Let There Be Rock

Everlong