Albumi

Vice Versa - najkvalitetniji pothvat hrvatske glazbe 21. stoljeća

Vice Versa - najkvalitetniji pothvat hrvatske glazbe 21. stoljeća

Vice Versa jedan je od najzanimljivijih i najkvalitetnijih projekata hrvatske glazbe 21. stoljeća.

Velike riječi, no ovakav pothvat zaslužuje jedan veliki, veliki naklon. U doba kada je metal glazba gotovo u potpunosti zamrla, kako na svjetskoj, a pogotovo na domaćoj sceni, on je vadi iz mrtvih i daje joj jedan potpuno novi i neočekivani zaokret i preokret. 

Spaja ju s klapskom pismom. UNESCO-vom nematerijalnom kulturnom baštinom. Alikvotna klapska fuzija u kombinaciji s gitarističkom heavy metal tercom, neopisivo je dobra kombinacija koja, kao da je oduvijek nerazdvojna. 

 

 

Ovaj glazbeni inovator, još je uvijek popriličan misterij hrvatskoj javnosti, jer njegov pravi identitet nije otkriven. No, tko god on bio, vrlo je vjerojatno moguće da se, na ovaj ili onaj način, otkrije na sljedećoj dodjeli nagrade Porin, koju itekako zaslužuje. Može i na Splitski festival. A može i na Festival klapa Omiš. Može i na Rock&Off. Može i na Metaldays. Ali i na Wacken. 

Skladateljska rješenja koje se poigravaju s prepoznatljivim mediteranskim melosom dodatna su doza dinamičnosti dok se stihovi mogu bez problema shvatiti kao stvarno, ali i kao ironično, humoristično, preneseno značenje. Ovisi o slušatelju i koliko je blisko povezan s tematikom. 

Vice Versa je "Kraken". Morsko čudovište koje je u stanju potopiti, zasramiti, bilo kojeg glazbenika domaće scene. Potvrda kvalitete klapske pjesme, čija je snaga očito tolika da su joj jedino heavy metal riffovi dostojan suparnik i, ovaj put, suputnik u plovidbi nemirnim morem. 

 

 

I kada se ove dvije stvari spoje, dobiva se nešto potpuno novo, uhu izuzetno ugodno. Daleko je to od običnog pijanog nabijanja pirate metala već odavno poznatog u svijetu. To su dvije, premda na prvu možda bliske, u potpunosti neusporedive stvari. Vice ima elenganciju, odmjerenost, mirnoću. Kvalitetu. Vice je čudo. I to je dovoljno za reći.

Da se opravdam za naslov: imala je Hrvatska, i još uvijek srećom ima, itekako kvalitetnih glazbenika koji njeguju svjetski zvuk. No, Vice je napravio nešto izvorno, prepoznatljivo, njegujući svoju rodnu grudu, domovinu i more, majku, oca, djeda, babu i djedovinu, napokon u izuzetno pozitivnom kontekstu.

Ovaj album će slušati staro i mlado. I judi i zviri. Spoj onog što je bilo, onog što jest i onog što će biti. Neka ovo bude početak autentične domaće metal scene koja će jednog dana osvojiti svijet.

 

Popis pjesama: 

1. Viruj Mi
2. Spavaj Mirno*
3. Trag
4. Mriža
5. Cenat ili dva
6. Škure
7. Kraken*
8. Dogovor
9. To tako triba bit*
10. Popit ću more


*top pjesme