Albumi

Sarina jesen - Tišina ili laž?

Sarina jesen - Tišina ili laž?

Neopterećena kritikom, Sara stvara za sebe. Time slušatelj cijeni autora još više. Formula za uspjeh u ovom slučaju nije nikakva "tajna", već gomila rada i vjera u vlastito stvaralaštvo. Tako je nastala "Tišina". Novi album Sare Renar širom je otvorio vrata vremenske jeseni i istovremeno vratio sjećanja na prethodni EP "Jesen".

Prije dvije godine iznenadila je promjenom stila, primila se loopa i od tada ne pušta elektroniku, prigrljuje ju u svoj svojoj punoći i slojevitosti, a rockerska duša se ne stišava, koliko kontradiktorno to djelovalo. Možda naslov i znači to, da je cijena tišine toliko velika da ju treba izgraditi glasnoćom, nešto kao borbom do mira.

Sara, ne samo da se ponovno poigrala zvukovima, titrajima i triler sampliranjem. Ona recitira u "Gdje povlačiš crtu".  U njezinu glasu se čuju i slatki osmjesi tijekom pjevanja ("Prije nego umrem"), ponovno koristi česte jeke i kanone kao na "Jeseni", te iznenađuje simuliranjem rojeva elektronskih buba.

Osim ekstremno zanimljivih glazbenih efekata, Sara zadržava jasne poruke u svojim tekstovima, što olakšava poistovjećivanje s autoricom, pogotovo u borbi identiteta ("Čuvaj svoje pjesme"). Gotovo u vidu mantre ponavlja riječ "pjevaj", kao da nikad ne želi zaboraviti da je glazba jedini izbor.

"Tišina" je riskantna kolekcija pjesama koja će oduševiti slušatelje širokih vidika i ljubitelje eksperimentalne glazbe. Emocije se brzo izmjenjuju i ovo nije album čija je svrha da sjeda na prvu, bude catchy ili ultimativna povisilica vašeg raspoloženja.

35 minuta u 9 pjesama prividno lako slušljivog albuma donosi pregršt tonova. Subjektivno progovaram kad "Jesen" proziva boljim albumom, i ostavljam slušatelju slobodu da emocije presude. Sarino stvaralaštvo je drugačije od svih u Hrvatskoj i šire, i ta činjenica joj je pozivnica sama po sebi da ne prestaje širiti vidike, te nastavi sanjati veliko i drugačije. Potporu publike i kritike ima.

Popis pjesama:
01. Tišina
02. Dani bez sjena
03. Laž
04. Prije nego umrem*
05. Čuvaj svoje pjesme*

06. Samo je vjetar
07. Tišina (solo)
08. Notturno
09. Gdje povlačiš crtu

Top pjesme *

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.