Albumi

Šank?! - Naša Stvar

Šank?! - Naša Stvar

Zagrebački punk bend nove generacije, Šank?!, nakon dvije godine studijske stanke ponovno se zatvorio u studio kako bi svoju mnogobrojnu publiku počastio novim, četvrtim po redu, albumom - Naša stvar.

Album otvara pjesma „Borac“ koja od samog početka zadaje dinamičan i energičan ritam koji se proteže kroz čitav album. Na nju se odlično nadovezuje „Naša stvar“ koja je najizvjesniji kandidat za ulazak u društvo s pjesmama „Zagreb gori“, „Grad je naš“, „100 godina“ koje na koncertima publika svojim pjevanjem iz petnih žila nadglasava bend. Ne samo zbog svog moćnog štiha, pjesma „Naša stvar“, odlično oslikava trenutno stanje našeg društva gdje mnogi spas pronalaze odlaskom iz naših krajeva, dok ovdje ostajemo samo "mi i lopovi, jedni budale a drugi prokleti". Također kritizira sveopći strah sugerirajući da se ohrabrimo i vratimo stvari pod svoju kontrolu - da ne propadne naša stvar. „Demagogije“ odlično zatvaraju krug nabrijanih gitara i lirike socijalne tematike nakon koje situaciju smiruje sjetna melodična balada o samoći „Svakidašnja jadikovka“.

Najmoćnija pjesma na albumu definitivno je „Gad“ koja počinje teškim gitarskim rifom što kao eksplozija eskalira u izrazito britku i moćnu hc punk rasturačinu koja se savršeno slaže s "navijačkim pjevanjem", karakterističnim za bend.

Na albumu se nalazi i pjesma „Noćas 3“ koja kao i prethodnice započinje catchy ska ritmom, ali za razliku od njih razvije se u opaki punk koji će na koncertima prouzročiti totalni kaos.

Šank?! ne bi bio Šank?! da ne opjeva odu kvartovskim ulicama, cugi i ekipi, igri i sjećanju i parkovima grada Zagreba kojem u pjesmi „Ljubav gradu“ poručuje "u srcu nosim te!".

Album je "omekšala" zarazna melodična pjesma „Nebitni“ koja iz situacija koje nas svakodnevno živciraju i okružuju prerasta u odlični ljubavni pjesmuljak.

U ovih 14 traka Šank?! je potvrdio svoje visoko mjesto na domaćoj sceni i dobrom glasu koji ih prati kako za studijska ostvarenja, tako i za live nastupe. Za razliku od svog prethodnika Treća runda, album Naša stvar karakterizira zaobljeniji i kompletno potpuniji zvuk, zbog čega "trpi" prodornost koju su imali na svojim prijašnjim izdanjima. Album će od 05. svibnja biti dostupan za besplatan download, te će u cijelosti biti postavljen na servis YouTube.

Popis pjesama:

 1. Borac*
 2. Naša stvar*
 3. Demagogije
 4. Svakidašnja jadikovka
 5. Gad*
 6. Dvije riječi
 7. Krvav od pića
 8. Zaboravljam
 9. Ljubav gradu (Špansko)*
 10. Psiho
 11. Nebitni
 12. Odgovor
 13. Noćas 3
 14. Gdje nevolja počinje

*top pjesme