Albumi

Kultur Shock- IX.

Kultur Shock- IX.

Kada bi ih se predstavilo kao američki sastav, ne bi bili u pravu. Kada bi ih pak etiketirali kao bosansko-bugarsko-indonezijsko-američki sastav tek tada se zajedno sa Kultur Shockom možemo zapitati „Where is home?". Tim riječima započinje najavni singl njihovog novog, devetog po redu, albuma simbolično nazvanog – IX.

Album je svjetlo dana ugledao 11. studenog prošle godine na glazbenom servisu SoundCloud gdje se može besplatno preuzeti u nekompresiranom formatu. U svijetu krupnog kapitala, showbiza i apsurda, nekomercijalni bendovi, kakav je i Kultur Shock, sve teže skupljaju sredstva za turneje i produkciju novog materijala. Svjesni činjenice da imaju najbolje fanove, prijatelje i simpatizere benda, odlučili su se na pokretanje crowdfounding kampanje kojom su skupili gotovo 30 tisuća dolara potrebnih za troškove snimanja. Na albumu se nalazi devet traka otpjevanih na engleskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku, a za tekstove je zaslužan frontmen benda Gino Yevdjevich. Album otvara odlična "Home" kojom bend propitkuje gdje je zapravo dom, je li trava zelenija na drugoj strani i gdje zapravo pripadamo.

Fantastičnom kombinacijom laganijeg tj. smirenijeg tempa i pjevnih breakova pitanje koje se ponavlja sve više dolazi do izražaja, a poruka koju šalju ostaje snažna. Pjesme "Wild'n'Crazy Guys", "Rage Against Old Age", "Bogu dušu" su klasičan Kultur Shock na kakav smo navikli – žestoki hardcore punk ritam koji se isprepliće s violinskim i trubačkim orijentalnim melodijama, koji su na pjesmi "Bogu dušu" dodatno upotpunili intrigantnom vrištećom solo dionicom Amy Denio koja ni u live nastupima nimalo ne zaostaje za studijskom snimkom. Kako su u stalnomu doticaju sa životnim razinama vremena te odgovarajućim kulturnim i idejnim otporom u pjesmama "Unamerikan", "Fobia" i "Soldier of Misfortune" odbijaju biti na krivoj strani povijesti – odbijaju homofobiju i rasnu podjelu, odbijaju sve učestalije kontrole i nadziranja od strane NSA (Nacionalna Sigurnosna Agencija), odbijaju socijalnu nepravdu. Po mnogima sudeći najbolje ostvarenje albuma je gipsy punk sevdalinka "Akšam". Pjesmu otvara pratnja gitare dok vokal razvija melodiju s mnogo melizama, što ostavlja melankoličan osjećaj kod slušatelja, a ostatak instrumenata lagano se uključuje, pretapajući subjektivno raspoloženje na objektivni svijet, koje su manifestirali žestokim i naglim završetkom.

 Na posljednjoj pjesmi "S one strane Plive" specijalni gost, Krist Noveselic, uhvatio se harmonike i bas gitare, a producent albuma Jack Endino perkusija te kao backup Ginu ukrasili su izvođenje jedne od najljepših bosanskohercegovačkih sevdalinki. Album IX uveličao je i bivši član benda Mario Butkovich koji se pridružio na električnoj bouzouki u izvedbi "Unamerikan" i "Askam". Za live izdanje Kultur Shocka, imat ćete prilike već 20. veljače kad nastupaju u klubu Močvara te 21. veljače u Rijeci u OKC Palach.

  Popis pjesama:

  1. Home*
  2. Bogu dušu
  3. Unamerican*
  4. Rage Against Old Age
  5. Akšam*
  6. Fobia*
  7. Wild'n'Crazy Guys
  8. Soldier of Misfortune
  9. S one strane Plive