Albumi

Suvremen zvuk i popularne teme na novom albumu Kiane Ledé

Suvremen zvuk i popularne teme na novom albumu Kiane Ledé

Ženska R&B scena dugo je vremena bila u lošem stanju, u komercijalnom i kreativnom smislu. U posljednje dvije godine situacija se donekle promijenila, uz naglu pojavu novih izvođačica koje nastoje pronaći svoje mjesto pod suncem na kompetitivnoj sceni.

Elli Mai, H.E.R., Snoh Aalegri i drugima pridružila se i Kiana Ledé. Debitantski album nazvan jednostavno “Kiki” izašao je točno na njezin 23. rođendan. Album se svojih 17 pjesama na prvu čini kao popriličan pothvat, ali s obzirom da većina pjesama traje manje od tri minute, riječ je o kratkom, ali slatkom putovanju kroz svijet suvremenog R&B-a.

 

 

Produkcijski gledano, album je poprilično minimalističan - ritam mašina, puno sampleova i poneka akustična gitara su sve potrebno za izgradnju zvuka na “Kiki”. Prvi singl “Mad at Me.” zarazan je i lako prepoznatljiv po sampleu Outkastovog hita “So Fresh, So Clean”. Kiana se na većini albuma obračunava s nevjernim bivišim ili neodlučnim potencijalnim dečkima - “Labels.” je pjesma u toj maniri i jedan od najboljih trenutaka na albumu. Sempliranje Mtumeovog klasika “Juicy Fruit” može se okarakterizirati kao “već viđeno”, ali kao i gotovo svim dosadašnjim primjerima (sjetite se Notorious B.I.G.-a) funkcionira savršeno i pjesmu podiže na novu razinu neodoljivosti.

Za još jedan odličan trenutak na albumu također je zaslužan sample - klasik “Have You Ever?” kojeg je Brandy otpjevala kada je Kiana imala samo godinu dana izvrsno je iskorišten u “Honest.”, u kojoj se Kiana obračunava s dečkom čija izvedba u krevetu nije na zadovoljavajućoj razini. Za poboljšanje situacije udružila je snage s kolegicom Ari Lennox u “Chocolate.”, još jednom potencijalnom ljetnom hitu.

 

 

Album pri kraju skreće u osjećajnije vode, gdje se ističe "Attention.", minimalistička pjesma s emocionalnom vokalnom izvedbom u pratnji klavira, te "Separation.", emocionalni duet čiju nježnost ističe akustična gitara.

“Kiki” je i tematski i glazbeno pravi moderni R&B album. Ipak, to mu je možda i najveća zamjerka. Sve što Kiana Ledé nudi je “već viđeno”, a na albumu jednostavno nema dovoljno zanimljivih trenutaka koji bi ga učinili pamtljivim. “Kiki” nudi nekoliko potencijalnih hitova, malo emotivnosti, emancipacije i seksualnosti, što je sasvim dovoljno za jedno ugodno slušanje, ali ne i za želju da ga slušate kao stvarno odlične albume - iznova i iznova.

 

Popis pjesama:

Cancelled.

Movin.

Mad At Me.

Chocolate. (feat. Ari Lennox)

Forfeit. (Lucky Daye)

Second Chances. (feat. 6LACK)

Crazy.

Plenty More.

Skiterlude.

Labels. (feat. Moneybagg Yo & BIA)

Honest.

Feel A Way.

Good Girl. (feat. Col3trane)

Attention.

Separation. (feat. Arin Ray)

Protection.

No Takebacks.

 

Svakako poslušati!