Albumi

Jonathan – „Bliss“

Jonathan – „Bliss“

[caption id="attachment_2216" align="aligncenter" width="547"]Jonathan - Bliss (cover art by Maja Vodanović) Jonathan - Bliss (cover art by Maja Vodanović)[/caption]  

Datum izdavanja: 19. svibnja, 2014.

Izdavač: Jonathan

Producent: Matej Zec

Nakon što su nam prije pet mjeseci privukli pažnju svojim EP-jem, a potom i spotom za singl „Maggie“, te napunili Mali pogon Tvornice kulture u Zagrebu, riječki bend Jonathan koji čine Zoran Badurina (vokal), Nikica Jurjević (bas gitara), Branko Kovačić (bubnjevi), Tomislav Radinović i Darko Petković (gitare), prošlog je tjedna na Bandcampu objavio svoj prvi album, Bliss.

Puno se pisalo o ovome bendu, uspoređivalo ih s raznim stranim indie rock bendovima, opravdano ili neopravdano. Još i prije Jonathanovog premijernog nastupa u Zagrebu stvorio se veliki hype o njima što, kao što sam već navela u recenziji tog koncerta, kod mene automatski stvara nepovjerenje. No dizanje prašine je u slučaju Jonathana opravdano, i što se tiče EP-ja, i nastupa u Tvornici, a i ovog albuma.

Na prvom Jonathanovom albumu skoro sve štima: tekstovi, glazba, uvježbanost, dinamičnost, raznolikost. Bliss skoro sve aspekte koje tražim kod albuma. Stilski gledano tu ima i francferdinandovskih poskočica, post-punk-rock rasturačine, čak i mračnijih, introspektivnih pjesama baladnog pristupa koje zvuče kao nešto što bi kreirao Nick Cave, a neke me pjesme podsjećaju i na jako mi dragu, ranu fazu Kings of Leon. Picajzla kakva jesam, priznajem da me mrvicu smeta pjevačeva često nejasna artikulacija i voljela bih kada bi taj moment mogao popraviti, no kada album gledam u cjelini ta je mana prilično minorna. Pogotovo kada se uzme u obzir fenomenalna energija kojom ovaj bend zrači tijekom svojih nastupa, barem sudeći prema koncertu u Tvornici.

Naprosto mi je nevjerojatno da je ovaj album snimljen i produciran u Hrvatskoj, kada upravo radi nekog prevladavajućeg stava u stilu „za naše uvjete je dobro“ produkcija mnogih pjesama kvalitetnih bendova zašteka. Ne i u ovome slučaju, stoga skidam kapu „tehničkoj ekipi“ – Mateju Zecu i Danielu Garciji – koja je album domaćeg, a svjetskog, benda uspjela učiniti još boljim. To samo potvrđuje činjenicu da bendovi mogu, uz dobru ekipu, sami puno toga učiniti, da im je potreban eventualno dobar menadžment i PR da ih se progura na mjesto koje zaslužuju. Uz talent i rad koji su očiti kod Jonathana, njihovi agenti nemaju težak posao.

Već su pjesme s njihovog EP-ja našle svoje stalno mjesto na mom MP3 playeru, a sad na njega ide i cijeli Bliss koji s pravom nosi ovaj naslov.

Bliss možete poslušati na Bandcampu i YouTubeu.

 

Popis pjesama:

1. Umbrellas in The Sun 2. Communicate 3. Maggie 4. Pictures 5. Hands 6. Paperman 7. Sweat (3 A.M.) 8. Mama I'm Ready 9. XYZ 10. The School 11. Love 12. Wicked Games   * top tracks
  Ocjena: 9.5/10   [embed]https://www.youtube.com/watch?v=z_bwMnXYpVw[/embed]   Tekst: Ana Hotko
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."