Albumi

Ivan Grobenski - podravska melankolija ozbiljne forme i visoke umjetničke vrijednosti

Ivan Grobenski - podravska melankolija ozbiljne forme i visoke umjetničke vrijednosti

Ako se do sada još uvijek niste susreli s radom Ivana Grobenskog, onda je sada vrijeme za to. Radi se o umjetniku koji nikada nije mario za formu i bilo kakve kompromise te je gotovo uvijek dosljedan vlastitom umjetničkom porivu koji se tijekom godina razvijao u različitim smjerovima.

Njegov novi studijski album “Siromahi i Lazari” posjeduje stoga iznimnu vrijednost s nekoliko aspekata. Jednostavnost i sirovost zvuka, uz naglašeni minimalizam oslikava povijesni kontekst jednog sasvim običnog čovjeka, izgubljenog ispod prosjeka u zabačenom dijelu Podravine, prepuštenog i samovoljno predanog vremenu, životu kao takvom. No, tu je istu učmalost začinio ponekim motivom iz starih priča, svojevrsnih legendi koje se usmenom predajom prenose iz generacije u generaciju.

I dok su kajkavci gotovo uvijek okarakterizirani s određenom dozom humora, podsmijeha, zbog čega često skrivaju svoj naglasak, Grobenski je komediju maknuo i iz tragikomedije te albumom dao veliku dozu ozbiljnosti tematici, obavijenu melankolijom i izrazito kreativnim skladateljskim rješenjima.

Uz sve to, važno je naglasiti kako je upravo on autor i stihova te da se ne radi o jako dobrim prepjevima kajkavske poezije, već o izvornom doprinosu ovog iznimno talentiranog autora.

Magla i pustoš - bilo u fizičkom svijetu okoline ili duhovnom stanju pojedinca, temeljni je motiv koji se atmosferično provlači čitavim djelom. Kroz osam pjesama, neprestano iznenađuje ponekim dinamičnim detaljem koji priči dodatno daje na kvaliteti i tjera slušatelja da s velikom pozornošću djelo sluša od prvog do zadnjeg takta.

Pa čak i ako niste izvorni govornik kajkavskog, emocije koje prožimaju album vrlo će vas brzo zaintrigirati, uz blueserski etno štih koji je naprosto neodoljiv, na trenutke opojan.

Radi se o impozantnom djelu hrvatske etno glazbe - i dok se mladi danas općenito, ne samo umjetnici ili glazbenici, udaljavaju od vlastite tradicije i ne smatraju je ni po kojem segmentu zanimljivom, Grobenski je učinio potpuno suprotno - dao joj je potpuno novu perspektivu i vrijednost.Dostojanstveno i realistično predstavio je tradiciju svog kraja, koja mu je poslužila kao neograničena inspiracija, istaknuvši svakodnevne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo i skoro da ih više niti ne primjećujemo.

Njegova poezija nadopunjena je melankolijom obavijenim kompozicijama u izvedbi fantastičnih glazbenika - Marko Lucijan Hraščanec (saksofon), Hrvoje Štefanić (trombon), Leo Beslač (synth), Brane Norac (klarinet) te Marin Hraščanec (synth) koji je radio miks i mastering; dok na posljednjoj pjesmi gostuje Ženski vokalni sastav Rudarice.

Izvrsna glazbena podloga za jesen 2020.

 

Popis pjesama:

  1. Dojdi, draga, dojdi
  2. Črna megla*
  3. Siromahi i lazari*
  4. Tema Siromaha i lazara*
  5. Kmica kmici grize repa
  6. Fčera nesmo nika jeli
  7. Verestuvanje*
  8. Dojdi, draga, dojdi

*top pjesme