Albumi

"Burning Bridges" - Što je Bon Jovi bez Sambore?

Bend koji se preko 30 godina drži u samom vrhu hard rocka, jedni od rijetkih koji i dalje pune stadione i izazivaju histeriju gdje god se pojave, upao je u najveću kreativnu krizu otkada postoje, što je rezultiralo albumima "What About Now" i novoizdanim "Burning Bridges".

Glavni razlog ovakve situacije je izostanak sjajnog Richia Sambore koji se nakon 30 godina umorio biti dio tog ogromnog rock and roll stroja koji je odavno prestao biti bend a postao vrlo uspješna biznis tvrtka. Album također označava raskid dugogodišnje suradnje s izdavačkom kućom Mercury Records.

Burning Bridges je skup nekih novih ali uglavnom starijih pjesama koje nisu našle mjesto na prijašnjim albumima. Kvaliteta materijala nije impresivna, zapravo radi se albumu koji bi vjerojatno ostao potpuno nevidljiv da na njemu ne piše "Bon Jovi".

Album kreće melankolično, oproštajno s "A Tear Drop to the Sea" a nastavlja s "We Don`t Run", jedinom pjesmom koja bar na momente podsjeća na vremena kada su Bon Jovi znali drsko i žestoko zasvirati rock `n` roll. "Saturday Night Gave My Sunday Morning", jedini trag na ovom albumu koji je Richie ostavio, ugodna je "radio friendly" pjesma s country dodirom od kojeg Bon Jovi ne mogu pobjeći. Vremenski kratak album daje odličan gitarski solo na "Fingerprints" dok s "I`m Your Man" bend podiže energiju što se od njih očekuje u puno većoj mjeri nego što su pokazali na ovom albumu.

Burning Bridges više  djeluje kao dio skromne solo karijere Jon Bon Jovija nego kao produkt zajedničke suradnje unutar benda. To se vidi i po tome što je gotovo sve pjesme napisao Jon u suradnji s poznatim glazbenim producentom Johnom Shanksom. Jon je sam izjavio da ovo nije "pravi" album, te da potpuno nove pjesme pripremaju za 2016. godinu kad planiraju novi materijal izbaciti van. No zašto onda ovako skromno izdanje uvrstiti u diskografiju uz bok albumima "Keep the Faith", "These Days", "Slippery When Wet". Pametnije bi bilo dati fanovima ovakve pjesme kao nekakav bonus kvalitetnijem albumu, u box setu ili live izdanju.

Odlaskom Sambore ovo više nije onaj Bon Jovi koji je preplavio sve svjetske radio i televizijske stanice, ovaj album to pokazuje a vjerojatno će i idući. Koliko god bilo teško prekinuti s radom benda, smatram da bi s Jonove strane to bilo daleko korektnije prema sebi i fanovima. Sambora se posvetio solo albumima i turnejama što Jon i ostali očito ne žele i sami napraviti. Ove pjesme bile bi solidne za Jonovu solo karijeru,ali za Bon Jovi jednostavno nisu dovoljno dobre. Jon, Tico i David pravno očito mogu  nastaviti s Bon Joviem u ovakvom obliku kako rade, no koliko je to moralno i korektno ne prema Richiu koji se sam odlučio za razlaz, nego prema velikom imenu "Bon Jovi", ostaje svakom fanu  da sam za sebe procjeni.

Iako je od početka Bon Jovi "na papiru" bend  Jon Bon Jovia, oduvijek je svima jasna bila činjenica da je Jon srce a Richie duša benda. Kada duša napusti srce postavlja se pitanje; Što je ostalo?

Popis pjesama:

01. A Teardrop to the Sea
02. We Don`t Run*
03. Saturday Night Gave My Sunday Morning
04. We All Fall Down
05. Blind Love
06. Who Would You Die For
07. Fingerprints*
08. Life is Beautiful
09. I`m Your Man*
10. Burning Bridges

Top pjesme*

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...