Albumi

Baden-Baden i hipnotički

Baden-Baden i hipnotički "La Drogue"

Nakon što su prije tri godine izdali EP istog naziva kao što je naziv samog benda, Baden-Baden su snimili i album prvijenac koji će promovirati 28. travnja u Tvornici kulture. Dečkima iz benda na albumu su se pridružile i mlade hrvatske glazbenice Luce, Irena Žilić, Ivana Picek i Lucija Ivšić. Album je snimljen u Kramasonik studiju, a ilustraciju albuma potpisuju Franka Tretinjak, Tessa Krištofić i Dina Milovčić.

Prva pjesma "Neka uđe onaj pravi", u trajanju od 45 sekundi služi kao dobar uvod u album. Dubok i odzvanjajuć zvuk gitare, popraćen ritmom tamburina stvara dojam neke mistične i sudbinske atmosfere. Sam naslov me odmah asocirao na onaj švedski vampirski horor film "Let the Right One In". Kasnije se asocijacija pokazala kao dobra poveznica zbog dojmova koje pružaju i film i "La Drogue". Cijeli album je vrlo hipnotički, krade vam pažnju i inzistira da mu se potpuno prepustite. Slušajući "La Drogue" imate osjećaj kao da ste na nečemu, odvojeni od stvarnosti i uvučeni u neki zasebni svijet. Mračan je to svijet, tjeskoban, ali ne želite pobjeći iz njega, želite ostati jer na neki čudan način počinjete osjećati pripadnost svemu tome.

Na albumu se isprepliću razni glazbeni žanrovi, od industrial rocka do electropopa, a nađe se tu i noise elemenata. Druga pjesma "Of Fear", iako sadrži plesne elemente, u svojoj je suštini zapravo vrlo sumorna. Strah i usamljenost vrište iz pjesme tjerajući nas da se zapitamo je li ikoga briga, jer "If I start coughing blood would you pick me up?" Na pjesmama "Kafir" i "Black Pillow" dečkima iz benda pridružile su se i mlade hrvatske glazbenice Luce, Irena Žilić, Lucija Ivšić i Ivana Picek. Ženski vokali su se odlično uklopili u pjesme i doprinijeli ukupnom dojmu. "Kada dođe nije tu" je jedina pjesma na albumu  na hrvatskom. U kaosu gitara i bubnjeva čuje se krik vokala "samo da ja budem bolje, samo da ovo prođe", potreba da prođu ludilo i depresija i da se zatvori beznađe. Na posljednjoj pjesmi, koja nosi naziv albuma, odmah je jasno o čemu se radi. Ovisnost o drogi i sve ono što slijedi nakon konzumacije, "my mind is all torn up, my feelings are gone". Nije čudo što su mi se u glavi vrzmali bljeskovi scena iz "Trainspottinga", jer da je pjesma snimljena prije jedanaest godina bila bi odličan soundtrack za film.

Sve pjesme na albumu u potpunosti potpisuje Baden-Baden, osim devete pjesme "NTSP" koja sadrži segmente pjesme "Ne Touche Pas" belgijskog benda Vive La Fete. To je ujedno jedina pjesma na albumu koja je francuskom.

Pridjevi kojima bih opisala album su mračno, opskurno i živopisno. "La Drogue" se sluša glasno i svjesno. Album priča svoju priču počevši od upečatljive naslovnice pa do cjelokupnog dojma koji ostavlja glazba. Baden-Baden su ovim albumom pokazali kako imaju mnogo toga za pružiti i kako mogu stati uz bok mnogim svjetskim glazbenicima sličnog kalibra. Čekamo što će nam pripremiti na sljedećem albumu, a do tada ih pomno pratimo.

Popis pjesama:

1. Neka uđe onaj pravi
2. Of Fear*
3. Drowning in Pussea
4. Kafir
5. Black Pillow
6. Kada dođe nije tu
7. Old Girls*
8. Hey!
9. NTSP
10. La Drogue*

Top pjesme*