Albumi

Artan Lili: inteligentan pop iz Beograda

Artan Lili: inteligentan pop iz Beograda

Bend, izdavački projekt i konačno album "Artan Lili", nešto je najzanimljivije iz regije što sam čuo u posljednjih nekoliko godina. Energična, plesna, pjevna i nadasve zarazna glazba nastala na korjenima ex Yu glazbene scene osvaja na prvu - rezultat je to čistog talenta, dobro osmišljenog načina izdavanja singleova i najviše od svega - vjere u svoj rad.

Ovo je pop album. Pop sa sadržajem i formom, s elementima noisea, alternativnog rocka i punka, jednostavnih stihova koji bodu u rane modernog društva, njegove slabosti i apsurd, te skreću pažnju na dileme suvremenog čovjeka (dileme osobne prirode, obiteljske, a često i ljubavne). Zvuk kojeg album donosi je osvježavajuć i nov, a pažljivim slušanjem mogu se čuti utjecaji Obojenog programa i Discipline kičme.

Oni iskusniji znaju koliko je velik izazov snimiti album gdje se susreću pop, noise i punk, pogotovo album s pametnim tekstovima kao što je ovaj. Štoviše, snimiti takav album još je teže ako imate na umu da je "Artan Lili" izdan po novom konceptu sukcesivnog izdavanja pjesmu po pjesmu kroz protekle dvije godine. Ovaj izdavački eksperiment pokazao se vrlo uspješnim o čemu najviše svjedoče gostovanja širom regije u relativno kratkom vremenu koja potvrđuju Artan Lili kao klupsku atrakciju.

Album donosi 12 pjesama. "Najbolje što znam" je Artanova formula za život na Balkanu ("Sve se plaća dobro znam / Uspeh nikad neće sam") - bolje reći za preživljavanje s obzirom na političko-ekonomske prilike koje vladaju skoro cijelo desetljeće. "Srce" je pjesma o "čovjeku bez ljubavi u društvu bez sreće", kapitalističkom društvu gdje se, pjeva Bojan Slačala (vokal i basist), ljudi "zanose da nešto veliko spremaju, da zarade za vrijeme koje posle nemaju", a "Ispod kože" kao da se nastavlja na nju ("to su hladni ljudi, ne dam da me lože / Snažno kuca jedno srce ispod kože")...

"A što bi bilo da sam ja odustala od svog sna" i "Novi zvuk u gradu" su reprezentativni primjeri glazbe ovih Beograđana - upečatljivi stihovi, nenametljiva gitara (Dragan Knežević) i odlična ritam sekcija (Marko Ajković) koja je s vokalima u prvom planu, dok je dvije godine stari “Džoni” izlet u psihodelične vode (to je prvi single kojim nam se Artan Lili predstavio). Nešto drugačije su "Sajko" i "Vreme protiv čovjeka" koje su okrenute prema punk izričaju.

Većina bi se složila da je "Ako stanemo tu" jedan od najjačih regionalnih singlova posljednjih petnaestak godina, a to je i najbitnija pjesma na albumu. To su poruke koje nam Artan Lili upućuje - nema odustajanja, vjerujte u sebe i "neka ljubav vuče stvari."

Među najboljim pjesmama na albumu je svakako posljednja objavljena "Moja stvar" za koju bi vjerojatno svatko pogodio tko ju izvodi bez da to zna. Vrijednost ove pjesme najviše počiva na izravnim i moćnim stihovima koje, kao i na ostalim pjesmama, uz Bojana pjeva i Romana Slačala (vokal, daire):

"I posle hiljadu noći staje zabava
Većinu zarobi kinta, gajba, porodica
Ozbiljna poslovna šema kojoj robuju, da
...
I ako negiraš da postoji ljubav
I ako negiraš da dolazi kraj
Ostaće ti samo sumnja
Koju nemaš posle nikom da daš"

Dobili smo jedan odličan album koji osvaja na prvu. "Artan Lili" je pun inteligentnih tekstova u kombinaciji s originalnim i lako prepoznatljivim glazbenim potpisom koji istovremeno reflektira recentniju glazbenu povijest regije i prati svjetske trendove dajući publici glazbu za ples i za aktiviranje sive mase. Uz sve ovo, nije pretjerano kazati ni da je album "Artan Lili" ogledalo jedne generacije, no to će nam potvrditi test vremena...

Popis pjesama:

01. Najbolje što znam
02. Srce *
03. Nije teško kad se mora
04. A što bi bilo da sam ja odustala od svoga sna
05. Novi zvuk u gradu *
06. Džoni *
07. Ako stanemo tu *

08. Ispod kože
09. Sajko *
10. Vreme protiv čovjeka
11. Moja stvar *
12. Sve iz početka

* Top pjesme