Albumi

Snarky Puppy – obiteljska večera uz jazz, goste i nekoliko etno dodataka

Snarky Puppy – obiteljska večera uz jazz, goste i nekoliko etno dodataka

Snarky Puppy je njujorški jazz ansambl koji iza sebe ima deset albuma, nekoliko nagrada Grammyja i brojne glazbene suradnje. Inicijalno oformljen u Texasu na ideji basista i producenta Michaela Leaguea, ansambl broji oko dvadesetak stalnih članova, a taj se broj na turnejama i snimanjima povećava i do četrdeset članova. Ansambl je poznat po svojim inspirativnim i energičnim nastupima u kojima je i publika "dio benda". Nakon što su 2013. izdali album "Family Dinner – Volume 1" koji je osvojio kritiku i publiku, te im donio i jednog Grammyja, ovi glazbeni virtuozi izdali su i drugi dio obiteljske večere i ponovno oduševili fanove.

"Family Dinner – Volume 2" nije jedan od onih albuma u kojima su pjesme tematski povezane, svaka priča svoju priču. Zapravo, je slično velikoj obiteljskoj večeri na kojoj svatko priča novosti iz vlastitog života. Na albumu su prisutna gostovanja drugih glazbenika poput Becce Stevens, Davida Crosbyja, Susane Baca, Laure Mvule i mnogih drugih. Ono što je također zanimljivo jest činjenica da je album u potpunosti snimljen uživo u New Orleansu uz prisustvovanje publike. Osim audio zapisa postoje i video snimke koje krasno dočaravaju što Snarky Puppy zapravo radi – spaja vrhunske glazbenike kako bi pokazao koliko je glazba zapravo moćna stvar u međusobnom povezivanju ljudi.

Smiona violina čini preludij u album i u prvu pjesmu "I Asked" na kojoj gostuje Becca Stevens uz švedski vokalni trio Vasen. Nježan Beccin glas stapa se s gitarama i violinom što postepeno vodi do vokalnog vrhunca nakon čega se atmosfera smiruje te nam za kraj, uz postupno stišavanje, ostaju samo instrumentalne solaže. Gitara i ritmično pljeskanje čine uvod u drugu pjesmu "Molino Molero" na kojoj gostuje poznata peruanska folklorna pjevačica, profesorica i etnomuzikologinja, Susana Baca. Karakteristični latino ritmovi isprepleću se sa Susaninim glasom i tjeraju vas da zaplešete, a ništa manje impresivno nije ni instrumentalno nadmetanje gitare i udaraljki. Potom se iz Perua selimo na drugi kontinent u pjesmi "Soro (Afriki)" gdje nas najprije dočeka solo frule, a potom se uključuju udaraljke, gitare i flaute. Ovakvo spajanje različitih kultura samo dokazuje kako pomoću glazbe možemo nadići različitosti koje nas razdvajaju u ovom užurbanom i kapitalističkom društvu. Potrebno je spomenuti i baladu "Sing to the Moon" na kojoj gostuje Laura Mvula. Svaki od klavijaturista ansambla – Bill Laurance, Cory Henry, Shaun Martin i Justin Stanton ovdje je odsvirao svoj solo pokušavši dokazati tko je bolji. Ljubitelji saksofona bit će i više nego zadovoljeni na "I Remember", gdje je Jeff Coffin pokazao svoje majstorske vještine na ovom puhačkom instrumentu.

DVD albuma sadrži i pet dodatnih pjesama među kojima bih izdvojila posljednju "Brother, I'm Hungry". Početak pjesme je tipični R'n'B koji se potom pretvara u glazbenu bombu cijelog ansambla gdje se nakon solaža svi puhački instrumenti odjednom odluče uključiti u cijeli proces interpretacije. Nešto glazbeno virtuozno, a s druge strane totalno prikladno za ljetnu feštu na otvorenom.

Iako, po meni, ovaj album ne može glazbeno nadmašiti albume poput "We Like it Here" i "Tell Your Friends", to ne znači da ne zaslužuje slušateljsku pažnju. Album obiluje pozitivnom energijom i glazbenim majstorijama koje će utišati i one najoštrije kritičare. Ako se još niste upoznali s ovim psićima, a volite ovu vrstu glazbe, onda vam je krajnje vrijeme jer su Snarky Puppy glazbenici kojima ćete se uvijek iznova vraćati. Bilo bi super kad bi prilike omogućile da ih se posluša i negdje uživo. Ostaje nam nadati se.

Popis pjesama:

1. I Asked (feat. Becca Stevens & Vasen)
2. Molino Molero (feat. Susana Baca & Charlie Hunter)*
3. Liquid Love (feat. Chris Turner)
4. Soro (Afriki) (feat. Salif Keita, Carlos Malta & Bernardo Aguiar)
5. Sing to the Moon (feat. Laura Mvula & Michelle Willis)*
6. Don't You Know (feat.  Jacob Collier & Big Ed Lee)
7. I Remember (feat. Knower & Jeff Coffin)
8. Somebody Home (feat. David Crosby)*
Bonus pjesme:

9. Fuego y Agua (feat. Susana Baca)
10. Be Still (feat. Becca Stevens & Vasen)
11. Shapons Vindaloo (feat. Vasen)
12. One Hope (feat. Knower)
13. Brother, I'm Hungry (feat. NOLA International)*

Top pjesme*