Intervju

Trokut:

photo: Trokut, credit: Marina Uzelac

Trokut: "Proces stvaranja 'Rotate, Aligna' je bio poprilično drugačiji u odnosu na 'Shapeless'"

Electronic jazz petorka Trokut ušla je u novo poglavlje karijere. Predstavili su se u novoj postavi te krenuli s radom na novom materijalu, nasljedniku debitantskog albuma "Shapeless", EP-u "Rotate, Aligna" koji dolazi i u formatu audio kazete. Bio je to povod našeg razgovora s bendom koji najavljuje i skorašnju europsku turneju.

Kako je došlo do nove formacije benda?

Jerko: Do nove formacije benda došlo je promjenom na mjestu gitarista, gdje je Luka Čapeta zamijenio Filipa Pavića, te dolaskom Ane Čop na mjesto vokalistice i klavijaturistice benda. Transformirali smo se iz kvarteta u kvintet, ali se i dalje kotrljamo kao Trokut.

Kako ste se vodili pri skladanju i pisanju novih materijala u odnosu na Shapeless?

Jaka: Proces stvaranja Rotate, Aligna je bio poprilično drugačiji u odnosu na Shapeless. Dok se Shapeless oslanjao na improvizaciju i kompoziciju u trenutku, novi EP je stvaran klasičnim procesom kompozicije i aranžiranja, u kojem članovi benda prvo donose glazbene fragmente i segmente koje onda zajedno kroz probe stapamo u nešto koherentno.

Zbog promjene postave i vokala koji sad ima veću ulogu u odnosu na Shapeless, proces stvaranja benda se dosta izmijenio i pristup više temeljen na kompoziciji se činio boljim za novu postavu. Sve tri skladbe su nastale skupnim radom iz ideja članova benda, stoga EP predstavlja zvuk Trokuta, a ne pojedinca.

Što vam je Shapeless donio kao bendu?

Jerko: Shapeless nam je donio pregršt divnih iskustava, koncerata, putovanja i lijepih sjećanja. Donio nam je i nominaciju za nagradu Jazz&Off i Porin te nastupe na prestižnim festivalima, poput Ljubljana Jazz Festivala, Muzičkog Biennalea i MENT festivala.

Možete li malo predstaviti EP Rotate, Align?

Ana: Rotate, Align predstavlja novi smjer za nas – on je fuzija suvremenog jazza, elektronske glazbe, trip-hopa i ambijentalne glazbe. Na EP-u se nalaze tri nove skladbe koje odlikuju delikatni aranžmani prepuni dreamy vokala, lush synthesizera, trippy gitara, angularnih saksofonskih linija, sub-bassa i bubnjeva inspiriranih klupskom glazbom.

Za razliku od Shapelessa, glas je sada ravnopravan element glazbe naše glazbe, dok su kompozicije pažljivo skladane i aranžirane, prkoseći tako improviziranoj naravi Shapelessa.

EP dolazi i u retro formatu audiokazete. Kako ste se baš za nju odlučili i koji su planovi?

Luka: Odabir audiokazete kao formata izdanja EP-a dogodio se donekle spontano, no najbitniji razlog je bio manifestirati prekrasan dizajn omota Svena Sorića u nešto opipljivo. Format audiokazete omogućava dizajneru da si izrazi i u fizičkom obliku, a donosi i određenu DIY estetiku.

Svjesni da će većina slušatelja EP poslušati kroz Bandcamp i streaming servise. Audiokazeta nam predstavlja umjetnički artefakt EP-a stvarnom svijetu.

U pandemijskoj ste godini puno nastupali, a imate i puno planova za 2022., pa nam ih malo otkrijte.

Hrvoje: Plan za 2022. godinu je uživo predstaviti novi EP kroz koncerte u Hrvatskoj i Europi.

Koncertnu promociju započinjemo malom turnejom Njemačkom koja započinje 26.2. koncertom u Berlinskom jazz klubu Donau115, koji je proglašen za jednog od najboljih europskih jazz klubova. Uz Berlin, u tjedan dana održat ćemo još tri koncerta na kojima ćemo publici predstaviti novi EP, glazbu sa Shapelessa te novu glazbu koja je u pripremi.

Nakon Njemačke u planu su koncerti u Hrvatskoj i Poljskoj. Uskoro izlazi i video s live izvedbama svih pjesma EP-a, napravljen u suradnji s ekipom iz Eksperiment sessiona.