Intervju

tam:

tam: "Svaka pjesma ima razlog zbog kojeg je nastala, ali nije svaka u potpunosti istinita"

Fantastično novo ime domaće glazbene scene je mlada glazbenica umjetničkog imena tam. Tamara Popović dolazi iz Beograda i već je sa samo nekoliko objavljenih pjesama privukla pažnju. Kantautorica je nedavno potpisala ugovor za diskografsku kuću Universal Music, što je samo još jedna u nizu potvrdu njene kvalitete. Otkrila nam je kako nastaju njene pjesme, koji su regionalni glazbenici utjecali na njen zvuk te što možemo očekivati od nje u bližoj budućnosti.

Kako bi najjednostavnije opisala publici, tko je tam?

Ukratko i iz trećeg lica, tam je pop projekt kantautorice Tamare Popović koji se razvija u različitim smjerovima, u skladu s utjecajima raznovrsne glazbe koja ju inspirira.

 

Kako provodiš dane u izolaciji? Kakvu glazbu slušaš?

Uglavnom radim na novim pjesmama i najviše slušam neobjavljene pjesme mojih prijatelja i suradnika. Iskoristila sam ovo vrijeme kako bih napravila sve za što inače nemam vremena, da okrečim par prostorija u kući i čitam.

 

 

Kako nastaju tvoje pjesme?

Tako da dobijem ideju koju otpjevam i odsviram na klaviru, nakon čega maltretiram svoje suradnike Mihajla (Summer Deaths) i Nikolu (Nihil) da rade na tome ili oni naprave neki beat i onda mene maltretiraju da radim na tome. Šalu na stranu, obično i bude nešto slično, samo što u čitavom procesu uživamo.

 

Gdje pronalaziš inspiraciju? Jesu li priče iz tvojih pjesama stvarne iz tvog svakodnevnog života ili fikcija?

Svaka pjesma ima razlog zbog kojeg je nastala, ali nije svaka u potpunosti istinita.

 

Koja je tvoja pjesma tvoj osobni favorit?

Sve neobjavljene pjesme su mi favoriti dok ne izađu. Iznova zavolim i sve tri koje su objavljene kad ih ne čujem neko vrijeme.

 

Kakvu umjetničku viziju imaš za budućnost svoje karijere? Što bi željela ostvariti? Koji su ti ciljevi?

Ja sam u sve ovo krenula bez plana i volim si postavljati bliže ciljeve, u skladu s usputnim događajima postavljam iduće. Za početak bih voljela da ova planetarna kriza što bezbolnije završi, a to bi u neku ruku  značilo da se u budućnosti ponovno vidim na bini, gdje najviše volim biti.

 

Koliko te promijenila i unaprijedila suradnja s Universal Musicom?

Imam rokove, što je utjecalo na moju radnu etiku i prokrastinaciju svelo na minimum. S druge strane dobila sam platformu uz pomoć koje mogu svoju glazbu predstaviti široj publici. Također sam dobila tim koji mi pomaže u svim stvarima koje nisu vezane za samu glazbu, a koje su iznimno bitne.

 

 

Kao neke od svojih utjecaja navodiš regionalne glazbenike kao z++, Buntai i Senidah. Kako su oni utjecali na tvoj zvuk i što te najviše fascinira kod ovih glazbenika?

Moji utjecaji se mijenjaju iz dana u dan kako izlaze novi projekti, kako otkrijem nekog novog izvođača i kako iznova preslušavam omiljene glazbenike. Kod ova tri izvođača mi je najprivlačnije što je svatko od njih izgradio svoj prepoznatljiv stil.

 

Koji je najbolji koncert na kojem si bila?

Koncert benda Tesseract u Budimpešti 2014. godine. Najbolji prijatelj vodio me za rođendan, jedna od ljepših uspomena koje imam.

 

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od tam?

Možete očekivati moj prvi EP, a paralelno s njim radim i na nekim suradnjama i budućim samostalnim izdanjima.

 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report